Храм Светог Преображења Господњег у Пофалићима прославио крсну славу

19.08.2019. 18:57
0
ИЗВОР: ИС радио

Велики број вјерника окупио се јутрос у Храму Светог Преображења Господњег у Пофалићима у Сарајеву, који данас прославља крсну славу.

Некадашњи становници овог града  дошли су из различитих крајева Републике Српске и шире, а литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, освештано је грожђе, а око храма је прошла литија.

Протојереј-ставрофор Јадран Даниловић рекао је да је у протеклим годинама било много напада и скранављења храма, од писања увредљивих графита, разбијања расвјете, провала у храм, али да је тога сада мање.Од завршетка ратних сукоба до 2016. године евидентирано је више од четрдесет напада на православну цркву Преображења Господњег у Сарајеву. Већина напада је остала нерасвијетљена, а починиоци су прошли некажњени.

Он је додао да је до ратних дешавања 1992. године, прослава Преображења у овом храму била позната од Добоја до Зворника, а да сада све мање српског народа живи у Сарајеву.

-Окупљао се велики број људи који су долазили на литургију, давали одређени прилог, а затим су остајали на народном весељу у порти храма - испричао је Даниловић.

Слика

Храм Светог Преображења је 8. септембра 1940. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило, уз присуство бројних владика, 50 свештеника, високих гостију и око 50.000 вјерника. Од тада је сваке године у том храму прослављано Преображење као крсна слава храма.

Пројекат цркве првобитно је био намијењен за изградњу српске православне цркве у Сплиту, али је искориштен за изградњу овог храма.

У посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату храм је знатно оштећен, те је послије рата почела обнова крова и поправка других оштећења и 2004. године започело се са новим живописањем унутрашњости храма.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО) Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
За колико се задужила Република Српска до Преображења 2023. године? За колико се задужила Република Српска до Преображења 2023. године?
У Јабуци код Фоче живе само два повратника и сјећање на српске жртве (ВИДЕО) У Јабуци код Фоче живе само два повратника и сјећање на српске жртве (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    21h 47m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    18h 5m
    7
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    21h 42m
    1
  • Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија
    20h 11m
    1
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    4h 58m
    0