Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima proslavio krsnu slavu

19.08.2019. 18:57
0
IZVOR: IS radio

Veliki broj vjernika okupio se jutros u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u Sarajevu, koji danas proslavlja krsnu slavu.

Nekadašnji stanovnici ovog grada  došli su iz različitih krajeva Republike Srpske i šire, a liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, osveštano je grožđe, a oko hrama je prošla litija.

Protojerej-stavrofor Jadran Danilović rekao je da je u proteklim godinama bilo mnogo napada i skranavljenja hrama, od pisanja uvredljivih grafita, razbijanja rasvjete, provala u hram, ali da je toga sada manje.Od završetka ratnih sukoba do 2016. godine evidentirano je više od četrdeset napada na pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu. Većina napada je ostala nerasvijetljena, a počinioci su prošli nekažnjeni.

On je dodao da je do ratnih dešavanja 1992. godine, proslava Preobraženja u ovom hramu bila poznata od Doboja do Zvornika, a da sada sve manje srpskog naroda živi u Sarajevu.

-Okupljao se veliki broj ljudi koji su dolazili na liturgiju, davali određeni prilog, a zatim su ostajali na narodnom veselju u porti hrama - ispričao je Danilović.

Slika

Hram Svetog Preobraženja je 8. septembra 1940. godine osveštao Njegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz prisustvo brojnih vladika, 50 sveštenika, visokih gostiju i oko 50.000 vjernika. Od tada je svake godine u tom hramu proslavljano Preobraženje kao krsna slava hrama.

Projekat crkve prvobitno je bio namijenjen za izgradnju srpske pravoslavne crkve u Splitu, ali je iskorišten za izgradnju ovog hrama.

U posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu hram je znatno oštećen, te je poslije rata počela obnova krova i popravka drugih oštećenja i 2004. godine započelo se sa novim živopisanjem unutrašnjosti hrama.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Za koliko se zadužila Republika Srpska do Preobraženja 2023. godine? Za koliko se zadužila Republika Srpska do Preobraženja 2023. godine?
U Jabuci kod Foče žive samo dva povratnika i sjećanje na srpske žrtve (VIDEO) U Jabuci kod Foče žive samo dva povratnika i sjećanje na srpske žrtve (VIDEO)
Krsna slava Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima Krsna slava Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 11m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 7m
    0
  • Posljednji kondorov let
    23h 36m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 11m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    7h 4m
    0