„Босански краљ Твртко“

07.09.2023. 10:39
11
ИЗВОР: katera.news

Сложеност вјерског и непостојање националног опуса, дефинисаног онако, каквим га имамо данас, код титуларне и идентификационе претензије из два горе наведена карактера, уноси доста збуњености и реципрочних ставова, шире јавности према лику и дијелу Краља Стефана Твртка I Котроманића.

Док, то није случај кад се примјењује јасно методолошки дефинисан принцип историје, као науке. Њено није да навија, за једну, другу или трећу страну, него да износи чињенице, на основу критичког поимања околности, догађаја и личности. А околности везане за једну од најзначајнијих личности четрнаестог вијека на простору Хелмса су немилосрдно тачне, чак и из перспективе дуге шест стотина година.

Претензијом на престо Немањића, на који је имао родословно, односно насљедно право, Твртко је под своју титулу подвео Србе и територије којима је управљао. Географски, на првом мјесту Босну, те не постоји ништа спорно у тумачењу „Босански краљ Твртко“. Но, постоји у перцепцији ко су формално-правни, културолошки, вјерски, идеолошки потомци како Твртка, тако и становника тадашње Босне.

Сад ћу упростити, да бих могао да се фокусирам на поенту.

Прихватањем ислама, са свим посљедицама које он носи, од привилегија за вријеме Турског вакта, до промјене имена, начина религијског исповиједања, односа према богу и према другима и другачијима, постављених у џихаду, добар дио становништва Босне се одрекао било какве повезнице са аутохтоним фракцијама Хришћанства, православља, римокатоличанства, па на крају крајева и богумилства, заведеног као јерес, али хришћанска јерес, Исуса, Библије и свих друштвених норми карактеристичних за тај период. Дакле, у потпуности се утопио у идеју окупатора, што су Турци свакако били.

Елем, по ком параметру, историјском, моралном или рационалном би они који данас баштине право насљедника султана, паша, ага и бегова, могли својатати Твртка, који је са њима ратовао? И зашто то уопште раде?

Одговор је једноставан, Босанци, Бошњаци или како се већ данас називају, пролазе кроз вишевјековну кризу идентитета, те су од средњег вијека, па до данас, били Турци, па дочекивали Аустријце, нудећи се да су Келти и Илири, у СХС-у постали Срби мухемединци, краљу Александру стопе посипали цвијећем, онда и сами постали цвијеће, хрватско, затим креће фаза муслимана са малим м, које Титовом одлуком прераста у велико и у велики преседан у свјетским оквирима, да би 1993. постали оно што су и данас. И да не буде забуне, немам ја ништа против, нека се свако изјашњава према осјећају, али тај осјећај не смије оспоравати достојанство других.

Дакле, браћо Бошњаци, будите и Келти и Трачани и Пелазги и Чејени, шта год желите, само нама оставите да будемо оно што смо одувијек били - Срби, како ми, тако и наши преци, међу којима је свакако и „Босански краљ Твртко“. 

Пише: Давор Цицовић

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    Uzorni gradjanin 21.09.2023. 00:04
    Tln-E bas pravi nadrealista.ha,ha,ha.......
  • Generic placeholder image
    миодраг 13.09.2023. 12:35
    Из наше традиционалне небриге дозволили смо да се прво подигне споменик српском краљу у Сарајеву уместо да прво буде подигнут негде у Србији или Републици Српској. За похвалу је што су у Бањалуци одлучили да му сада подигну споменик, са свим обележјима који говоре које и шта је и чији је краљ био. Ви у Источном Сарајеву подигните споменик Кулину Бану и не дозволите да се други ките нашом националном и државном традицијом. Не чекајте и не оклевајте у томе, јер ови други не бирају средства да отму туђе и да на туђој историји и историјским личностима граде свој идентитет.
  • Generic placeholder image
    миодраг 13.09.2023. 12:30
    Из наше традиционалне небриге дозволили смо да се прво подигне споменик српском краљу у Сарајеву уместо да прво буде подигнут негде у Србији или Републици Српској. За похвалу што су у Бањалуци одлучили да му сада подигну споменик, са свим обележјима који говоре које и шта је и чији је краљ био. Ви у Источном Сарајеву подигните споменик Кулину Бану и не дозволите да се други ките нашом националном и државном традицијом. Не чекајте и не оклевајте у томе, јер ови други не бирају средства да отму туђе и да на туђој историји и историјским личностима граде свој идентитет.
  • Generic placeholder image
    Tln 07.09.2023. 19:16
    Neko iz mase
    Nisi brate razumio, komentar se odnosi na ove što su podigli spomenik, a ne braću srbe. Živ bio...
  • Generic placeholder image
    Neko iz mase 07.09.2023. 18:18
    "Tln" govoris o nedostatku istorijskih licnosti kod Srba!? Pa Srbi nisu moralno posrnuli da otimaju istorijske licnosti kao sto to vi radite.I ne samo to otimate jezik, kulturu, obicaje.Samo da krenemo od Kralja Stefana Tvrtka I Kotromanica pa do ovih sto su ucestvovali u stvaranju Republike Srpske koju prizna citav svijet
  • Generic placeholder image
    Citalac 07.09.2023. 18:05
    Vidi him Vlaha u sred sara'jva!!
  • Generic placeholder image
    Bz 07.09.2023. 15:54
    Moj Tvrtko nikakav si ti kralj bio kada ti tek poslije ~630 godina dizu spomenik u glavnom gradu.
    Pa da niko ne da ime svom djetetu po imenu prvog kralja u glavnom gradu. Koliko sada zenske djece rodjene u glavnom gradu dobije ime Jelena, po lijepom imenu majke bosanskog kralja Tvrtka?
  • Generic placeholder image
    QQ 07.09.2023. 11:24
    u pitanju je ban...hrišćanin
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 07.09.2023. 11:19
    Uzeše nam jezik,ljiljane pa sad i kralja sta je sledeće.
  • Generic placeholder image
    Dobro ste se sjetili 07.09.2023. 11:13
    Da, jeste Tvrtko srpski kralj na prostoru Bosne. To je nesporno.
    Ali što mu to silni veliki srbi negdje spomenik ne podigoše.
    Valjda nemadoše kad. Dok prvo svoje džepove napune. Ali gladne oči, pa nikad dosta.
    Veseli Tvrtko u grobu se okreće, kad vidi ko ga brani.
  • Generic placeholder image
    Tln 07.09.2023. 10:51
    U nedostatku svojih istorijskih ličnosti za 50 godina će podići spomenik i Radovanu Karadžiću ili Ratku Mladiću kao "svojim", samo da se istorijski obogate... :)
Повезане вијести
Догодине у Призрену Догодине у Призрену
Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте
Мартовски погром - Нисмо заборавили Мартовски погром - Нисмо заборавили
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 17m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 39m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 54m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 47m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 53m
    1