Диња, сочна краљица љета

11.08.2020. 17:44
0
ИЗВОР: Nezavisne

Диња је једногодишња зељаста биљка, поријеклом из Азије и Африке, а прије неколико хиљада година караванима је стигла и у друге крајеве свијета. Већ стари Египћани сматрали су дињу посластицом, а стари Римљани, али и Грци, сладили су се дињама баш као и ми данас.

Даје жуте, меснате, сочне и слатке плодове. Ботанички гледано, диња обухвата низ узгојених варијетета и култивара. Неке врсте диња називају се канталупа, а неке касаба. Ове посљедње стижу касно у сезони, али се боље одржавају и могу дуже да стоје приликом транспорта на пијаце. Та врста диња има глатку жућкастозелену кору и веома је крупна.

Диња спада у исту породицу као и краставац, тиквица, бундева, лубеница те је заправо поврће, а не воће. Можете је пронаћи у продавницама и на тржницама од јуна па до краја августа, када је права сезона за ову намирницу. Најбоље ју је конзумирати управо током љетних мјесеци јер је богата бета-каротеном који штити кожу од прекомјерне сунчеве свјетлости и слободних радикала.

Диња садржи бета-каротен, фолну киселину и витамин Ц, као и маледозе витамина Б1, Б2, Б3, Б4, Б5, Б6 и витамина Е. Од минерала у дињи се налазе калцијум, магнезијум, фосфор, калијум, натријум, сумпор, цинк, гвожђе и бакар.

Хидратација организма

 

Диња је добра за хидратацију организма током топлих љетних дана јер преко 90 одсто њеног садржаја управо је вода. Биљна влакна диње олакшавају пробаву и смањују надутост и регулишу тјелесну тежину.

Диња није само посластица, него је врло популарна као хладно предјело с пршутом. Маштовити Французи су, пак, смислили готово педесетак начина припреме јела од диње. Од хладне супе и палачинака, коктела па све до десерта.

Ако су и вас привукле чаробна арома и слаткоћа диње, немојте њене коштице бацати јер су, једнако као и меки дио диње, врло корисне. Суве коштице диње помажу у уклањању вишка воде из организма и благотворно дјелују на особе које болују од болести бубрега.

Једите само потпуно зрео плод диње јер само тада долази до изражаја њена снажна и слатка арома те сочност. Незрели плодови могу изазвати пробавне сметње. Људи с осјетљивом пробавом морају припазити док конзумирају дињу, поготово ако послије ње попију воду јер то може убрзати пробаву и узроковати дијареју.

Куповина и чување

 

Када бирате и купујете ово поврће, прво обратите пажњу на њену петељку. Ако се око ње ствара влага, то значи да је плод убран прерано и велика је вјероватност да није сазрео до краја. Али, ако петељка лако отпада, а сама диња ароматично мирише, онда је сигурно дозрела и укусна.

Диња се до неколико дана може чувати на собној температури у остави или до пет дана у фрижидеру. Али ипак, као и све остало воће и поврће, немојте је држати предуго јер с временом губи не само своју свјежину, него и већи дио минерала и витамина.

Како уживати у дињи?                      

- Исијеците дињу на мање кришке те је прије јела расхладите

- Направите воћну салату са свјежим ананасом, мангом и дињом, а све на крају поспите кокосовим брашном

- Коцкице или лоптице диње додајте у чашу воде или лимунаде

- Додајте коцкице расхлађене диње у јогурт те послужите умјесто сладоледа

- Направите воћне ражњиће од диње, јагоде и још неког воћа преливене растопљеном црном чоколадом

Коментари 0
Повезане вијести
Уштипци од карфиола као прилог или укусна вечера Уштипци од карфиола као прилог или укусна вечера
Шпанска салата Шпанска салата
Интегрални мафини са шунком Интегрални мафини са шунком
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0