Душан Шеховац: "И бошњачки и српски дијелови Сарајева били су опкољени током рата"

05.07.2023. 10:15
1
ИЗВОР: mondo.ba Пише: Жељко Свитлица

- На Србе су вршили притисак да се селе и Бошњаци и Срби, истакнуте политичке и медијске личности. У свијести Срба Сарајева постојао је и велики страх од реинтеграције, живота са онима са којима сте до јуче ратовали - каже Душан Шеховац у интервјуу за Мондо.

Душан Шеховац би се могао назвати нетипичним Сарајлијом и за ово и за "оно" вријеме. Био је предсједник "Српске општине Илиџа" и све вријеме живи у мјесту познатом по извору Босне, на територији данашњег Кантона Сарајево гдје је предсједник Бироа за људска права Демократске иницијативе сарајевских Срба и удружења "Истина и правда".

За себе каже да је борац за мир и разумијевање, "непоткупљиви свједок тешког времена" а темама, о којима читате у овом тексту, Шеховац се бави већ деценијама у анализама, колумнама и документарним филмовима.

Рат је провео на Илиџи као хуманитарни радник и припадник Војске Републике Српске и ово познато сарајевско насеље није напустио током егзодуса више десетина хиљада Срба након Дејтонског споразума.

Поменути егзодус - као и све што се догађало у граду на Миљацки - тема је различитих интерпретација са двије стране ентитетске границе. Сада је на тој граници, између Сарајева и Источног Сарајева постављена табла на којој пише да улазите у град у којем живи "156.000 Срба који су морали напустити Сарајево".

Ово је жестоко засметало градоначелници Сарајева Бењамини Карић и не само њој, па је услиједила серија текстова у сарајевским медијима како "Срби нису протјерани" већ су сами отишли, односно, наговорили су их политичари.

Шта мислите о спорној табли која је постављена у Источном Сарајеву и по чему је она спорна?

Занимљиво, поруке (критике) стижу од оних који десетљећима хиљадама пута свијету сервирају и данас понављају лажи о рату, које су за необавијештене постале истине. На улазима у Град Сарајево стоји табла „Сарајево - 1.425 дана под опсадом“, на основу њиховог лажог става да је рат у Сарајеву трајао до 28. јануара 1996. године што није тачно јер се рат завршио Мировним уговором у Дејтону 25. новембра 1995. године.

Бошњаци се јавно залажу за истину и правду, а износе лажне податке о 14.500 убијених грађанину Сарајева, о 1.601 убијеном детету, о 50.000 рањених, о 328 граната које су падале на град дневно, о 3.777 рекорду за један дан.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и други Срби покушавају отворити дијалог са Бошњацима, разговор о овим темама, они бјеже од тога и користе сваку прлику да Србе прикажу лошим момцима а себе представе као једину жртву рата. Не желе учествовати искрено и одговорно у утврђивању истине о рату у Сарајеву, која би била основа за правду и помирење.

Пошто сарајевско, политички и нацоналистички обојено јавно мњење, не користи истине већ се служи лажима, показало се да није продуктивно и корисно говорити истине о Сарајеву засноване на чињеницама. За мене ова српска табла са садржајем јесте најбољи, накориснији, провокативни духовити одговор на бошњачке лажи о Сарајеву.

Познато је да имате нешто другачије ставове о ратним догађајима у Сарајеву и на сарајевском ратишту. Ви често пишете да град није био под опсадом на онај начин на који се тврди да јесте, већ да је био подијељен и у два опсадна прстена. Шта то значи?

Агресивна, купљена, добро плачена пропаганда о ратном Сарајеву понудила је свијету причу о опкољеном Сарајеву, путем мапе опкољеног Сарајева, која је освојила свијет. Та мапа показује 3%, опкољеног Града Сарајева од Башчаршије до Неџарића који су били под контролом тзв. Армије Републике Босне и Херцеговине, и то подручје је унутар унутрашњег прстена опсаде, а други дио Града Сарајева, дијелови Илијаша, Хаџића и Трнова око 27% били су ван другог опсадног прстена.

Војска Републике Српске контролисала је 70% Града Сарајева који се налазио између два опсадна прстена, ужег и ширег који је ишао са сјевера од Олова, а завршавао на истоку према Жепи и Сребреници.

Активни и одговорни свједок сам тог времена, свједочим и имам агументе, чињенице да је у априлу, марту 1992. године Град Сарајево био је подјељен град на српске и бошњачке енклаве. У мају је дошло до обостране блокаде других, да би на крају рата имали опкољене и опсједнуте дијелове Града Сарајева. Да будем јесан: и бошњачки и српски дијелови Града Сарајева у рату су били опкољени/опсједнути, али томе је претходио процес подјеле Града Сарајева и блокирање других, другачијих.

Постоје разлитиче тврдње о масовном одласку Срба и Сарајева након Дејтона. Једна је да су протјерани, а друга је да су добровољно напустили Сарајево. Шта је ближе истини и да ли је тачно и једно и друго?

Највише се прича о егзодусу Срба из Сарајева, који се одвијао од јанура до марта 1996. године, кад је Град Сарајево напустило комбинацијом присиле, притисака и слободне воље око 70.000 Срба. На Србе су вршили притисак да се селе и Бошњаци и Срби, истакнуте политичке и медијске личности. У свијести Срба Сарајева постојао је и велики страх од реинтеграције, живота са онима са којима сте до јуче ратовали, а постојао је и страх јер су изгубили све своје ратне институције на које су се ослањали. У искључиво бошњачке институције нису вјеровали, а међународна заједница биле је неувјерљива у својој причи о заједничком мултиетничком, мултукултурном и вјерском животу у Сарајеву. У том простору и времену банде свих врста, лешинари рата сијали су мржњу, пљачкали и јефтино долазили до богаства.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Данас од у Кантону Сарајево има око 8.000 а у Граду Источном Сарајеву око 27.000 предратних Срба. Значи, истина је да је предратни Град Сарајево остао без око 130.000 Срба који су га трајно напустили и што је најтужније, нико од јих се не враћа, што је јединствен примјер у модерном свијету. Да разумијете цјелину проблема: наводим да је у тој 1992. години на територији неподијељеног предратног Града Сарајева живјело око 175.000 Срба, а да је око 10.000 њих умрло, убијено, погинуло или нестало.

Да ли је Сарајево данас онакво каквим га описује руководство тог града и како бисте описали послијератно Сарајево?

Рођен сам у Граду Сарајеву, цијели живот сам провео у њему, доживио доста лијепих ствари и мало ружних али данас Град Сарајево није примјер, није стварно главни град Босне и Херцеговине, јер га таквим не виде представници Срба и Хрвата. Све предности и љепоте које су га красиле, које су га приказивале као цивилизацијски, мултиетнички, мултикултурни и мултивјерски град, сведене су на минимум.

Бошњачка политичка елита 1996. године, да би компензирала своје неуспјехе у рату, жељела је и требала нешто што би приказали свом народу и експолатисали као побједу, а то је да њима додијељен Град Сарајево.

Али ту има једна квака, поразна квака, јер добивши и љубоморни чувајући Град Сарајево ексклузивно за себе, изгубили су могућност да реинтегришу Босну и Херцеговину у државу два ентитета и три конституивна народа и тако су дали аргументе онима који тврде да је Босна и Херцеговина немогућа држава.

Пише: Жељко Свитлица

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Preživjeli 05.07.2023. 11:45
    Nađite sagovornika Srbina koji je preživio rat, glad i strah u gradu Sarajevu kao nacionalna manjina naroda koji je etiketiran kao zlikovački. Sa Ilidže su u ratu slali pakete nesretnicima u gradu. Grad je bio zatvoren iznutra, ne izvana. Nisu ga mogli napustiti ni nesrbi.
Повезане вијести
Сарајевске пропагандне манипулације са убијеном дјецом на територији бившег Града Сарајева Сарајевске пропагандне манипулације са убијеном дјецом на територији бившег Града Сарајева
Наоружани Срби Сарајева, старосједиоци су у току грађанског рата били на границама свога завичаја Наоружани Срби Сарајева, старосједиоци су у току грађанског рата били на границама свога з...
Бошњаци су 1996. године прво ексхумирали погинуле, па тек онда убијене у Сребреници Бошњаци су 1996. године прво ексхумирали погинуле, па тек онда убијене у Сребреници
Најчитаније
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    22h 36m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    19h 8m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 1m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    19h 46m
    1
  • Нерадни дан у Српској
    8h 31m
    0