Два метка за злочинца: Ово је Србин који је на данашњи дан ликвидирао Павелића

10.04.2024. 11:22
14
ИЗВОР: jadovno.com

Благоје Јововић, човјек који је извршио атентат на Анта Павелића, кога је озлоглашени усташки вођа молио за милост, био је припадник бјелопавлићке четничке бригаде.

Атентат је извршио да би осветио све жртве које су страдале од усташке руке.

Благоје Јововић пресудио је Анти Павелићу с два метка, а рекао је да је то учинио како би осветио све српске жртве које су страдале од усташке руке током Другог свјетског рата. Јула 1941. прикључио се народном устанку против фашистичке Италије. Био је изабран за командира Косићког партизанског одреда, с којим је учествовао у борбама на Пљевљима.

Када је добио наређење од команданта Ивана Милутиновића да са својим одредом крене у напад на Баја Станишића, који се под Острогом дигао на оружје јер је чуо да комунисти убијају политичке неистомишљенике, Благоје се повукао с дужности командира и одбио да учествује у братоубилачкој борби.

Послије тога прешао је у четнике, код пуковника Баја Станишића, који му је пре рата био претпостављени у школи за подофицире у Билећи.

Слика

Септембра 1944. године налазио се у саставу делегације која је била одређена да крене у Италију на преговоре с Енглезима. За предсједника мисије је одређен Душан Влаховић, а за потпредсједника Јаков Јововић.

Путовали су малим бродом који се звао „Тендер” од Котора до Тарантоа у Италији. Када су пристали, сачекао их је амерички капетан и одвео их у њихов клуб. Послије пар дана ступили су у преговоре с Енглезима, који су их обавијестили да се савезничка политика промјенила у корист Тита и партизана.

Благоје је у Италији боравио у разним избјегличким логорима. Радио је једно вријеме у Интелиџенс сервису и том приликом упознао Рандолфа Черчила.

За вријеме рада у Интелиџенс сервису упознао је и неке Јевреје који су га обавијестили да Анта Павелића у Италији крије Католичка црква, под лажним именом. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да га ликвидира.

Септембра 1947. испловио је из Ђенове за Буенос Ајрес. У Аргентини је радио разне послове, био је каменорезац, конобар, морнар, хотелијер и трговац. Створио је знатан капитал и постао индустријалац.

Благоје је био утемељивач и добротвор црквене општине „Свети Сава“, један од оснивача Удружења бораца „Дража Михаиловић” и члан управе удружења “Његош”.

Захваљујући једном бившем италијанском генералу, Павелић је откривен почетком 1957. Подаци нису садржали информацију о правом идентитету Павелића, већ гдје се налазио и куда се кретао. Планом убиства руководио је Јаков Јововић, а добровољно се пријавио његов рођак Благоје.

Касније им се придружио Мило Кривокапић. Донијета је одлука да се атентат изврши 9. априла 1957, дан уочи прославе Дана независности НДХ. У предвиђено вријеме Благоје Јововић и Кривокапић су се упутили у мјесто Паламор, где је Павелић дуже живио.

Тог дана, Павелић је пошао са женом и ћерком, па су одлучили да атентат изврше наредног дана.

У сриједу, 10. априла у 9 часова увече, по изласку из омнибуса Павелић је посумњао у свог првог пратиоца и окренуо се и у правцу Благоја испалио неколико метака.

Јововић је потрчао за Павелићем и испалио пет метака у његовом правцу. Два метка су погодила Павелића, који се затетурао, али је погнут почео да јауче од болова и моли за милост.

Како је то изгледало можда најбоље описују ријечи самог Благоја Јововића о том случају, а које су записане у књизи Тиха Бурзановића “Два метка за Павелића”: - Кренем за њим. Брзим кораком. Скоро трчим. Долазим на седам-осам метара. Павелић ме је осјетио, видио… Почео да виче: ”Мајку ти јебем српско-јеврејску, комунистичку! Чујем пуцањ, не знам одакле долази. Не стајем. Трчим право на Павелића. Дођем на два-три метра и пуцам. Једном. Други пут! Пуцам му у леђа, онако како је бјежао. Два пута у њега. Он пада. Како је носио ташну, она му испадне, са стране, у једну башту. Пао, не мрда, не могу да вјерујем да се прави мртав, ако су два метка у њега. У том тренутку помислим – боље је да остане жив, јер ће га у болницу народ видјети и онда му се мора судити! Да ли да га пребијем?

Онда угледам ону ташну. Документи? Било би добро докопати се… Али, ако су паре у торби, па ме ухвате и прогласе лоповом? И да сам га убио због пара! Оставим ја и Павелића и торбу. Неко виче: ”Јуре, Јуре!” И пуца се према мени. Ја се окренем и пуцам у том правцу. Испалим три хица. Почнем да трчим око зграда, полукружном улицом. Народ излази. Питају – шта је било? Онако задихан, говорим им: ”Гледајте шта раде ове будале тамо, напиле се, па пуцају на све живо!” ”Тај је луд или пијан”, вичем да ме и они са прозора чују. Револвер ми у џепу. Оставио сам само један метак, за сваки случај - сликовито је дочарао Јововић.

Аргентински новинари успјели су да дођу до рањеног Павелића тражећи од њега интервју. Иако је био у болничком кревету, примио их је и представио се као човек „који је много учинио за хрватски народ”. Између осталог, осврнуо се и на покушај атентата и рекао:

- Знајте, господо, атентат није извршио некакав емисар југословенског посланства, нити агент интернационалног комунизма. Иза овог крије се друга личност… -

Задобијене ране од атентата Павелићу никад се нису зацијелиле, пошто је боловао од дијабетеса. Умро је у рано јутро 28. децембра 1959. у 71. години у Мадриду, од посљедица атентата.

Послије 55 година Благоје Јововић је 1999. посјетио први пут СР Југославију. Допутовао је из Аргентине и посјетио манастир Острог, сусрео се с митрополитом Амфилохијем Радовићем и том приликом рекао да је он човјек који је убио Анту Павелића.

Послије тога шира јавност је сазнала прави идентитет човјека који је пуцао на Павелића 1957. године у Ломас де Паламору, Буенос Ајресу. Благоје боравећи под Острогом, посјетио је родно село Косић и гробље својих предака.

Умро је 2. јуна 1999. у Росариу, Аргентини, само неколико мјесеци послије посјете, прве и посљедње, свом родном крају.

Коментари 14
  • Generic placeholder image
    Jeste 10.04.2024. 20:46
    li primijetili da danas nema komentara "realiste"? Hahaha...
    Zna da nije u pravu kad komentarise a danas ne treba da "prlja" usta
  • Generic placeholder image
    Ре: Слободан 10.04.2024. 17:23
    А како ти знаш да су били савезници, често?
    Против кога су правили савеза?

    Јесу ли против Срба?
    Против Хрвата?
    Против Нијемаца?
    Против Словенаца?
    Против Мађара?
    Против Италијана?

    Против кога су четници и усташе направили војни савез и постали савезници?
    Дај нам реци Слободане Тита и партије!?
  • Generic placeholder image
    Goran 10.04.2024. 12:09
    Vjecnaja pamjat heroju,Bog da ti dusu prosti slava ti i hvala
  • Generic placeholder image
    Mladen 12.04.2023. 06:27
    Milice, nedavno sam procitao da su po Blagoju nazvali ulicu u Niksicu i u jos 2 mjesta u Srbiji - toliko Srpstvo moze da se oduzi ovakvom junaku .
    Ali zato opstina Cukarica je pokrenula inicijativu da se u toj opstini brise ulica Vojvodi Knicaninu a ta ulica nazove po Dzeju Ramadanovskom- eto primjera da jos ustasko-jugoslovenska udba vedri i oblaci u Srpskim zemljama.
  • Generic placeholder image
    slobodan 10.04.2023. 23:24
    četnik na ustašu, a bili (često) saveznici, hm
  • Generic placeholder image
    Hari 10.04.2023. 23:20
    Srpski osvetnik, Bog da mu dušu prosti i duša mu u raju počivala. Kad već Titova UDBA i komunisti nisu tražili ovakve dokazane zločince i satrape Srpskog naroda, stigla je ga Blagojeva osvetnička ruka. Vječna mu slava i pamjat.
  • Generic placeholder image
    Milica 10.04.2023. 19:41
    Dali smo se mi Srbi oduzili Blagoju, ima li jedna ulica koja nosi njegovo ime?Ulice Josipa Broza i danas postoje.Najgori smo mi ,sami sebi.Blagoje neka ti je laka tudja zemlja,kad se nismo udostojili da pocivas u svojoj.Vjecna ti pamjat.
  • Generic placeholder image
    Krle 11.04.2022. 22:25
    Srboljube dobro zboriš, čitao sam kako su plaćeni kriminalci angažovani od komunističkih vlasti predvođene UDBOM u Americi ubili novinara- Nikolu Kašikovića Srbina i usvojenu djevojčicu. Izboli ih noževima, masakrirali ih sa više desetina uboda. Navedeni teški zločin urađen po "receptu" ustaških koljača, da ti pamet stane.
  • Generic placeholder image
    ljudina 11.04.2022. 10:58
    danas dan postoje zivi i zdravi metuzalemi nacizma koje je krila usa i zionisticki lobi a koji nikada nisu odgovarali za svoja zlodjela
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2022. 10:31
    Molim da mi objavite komentar. Nemojte štititi komunjarske izrode.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2022. 00:53
    Koliko nas je danas spremnih, da zaboravimo interese svoje imovine i žrtvujemo se za svoju braću, a ovaj junak je već bio dosta stekao. Čak je i anta vidio da to nije komunjarski izrod. Komunjare su po svijetu masakrirali porodice Srba koji su samo perom branili istinu a saveznik anta im nije smetao. Šta su tek radili u brozoslaviji i anta bi im pozavidio.
  • Generic placeholder image
    Krle 10.04.2022. 22:55
    Srpski osvetnik Blagoje Jovović, neuspjelim atentatom ipak je dobro "načeo" ustašku poglavicu i nesuđenog ratnog zločinca, zemlja mu kosti izbacila. Titova država i komunisti nikad nisu ni pokušali da ovog ratnog zločinca i monstruma uklone. UDBA je samo ubijala pristalice generala Draže Mihajlovića kako u zemlji tako i u inostranstvu. Neka je vječna slava ovom Srpskom vitezu i neka mu Bog podari rajsko naselje.
  • Generic placeholder image
    Srpcici 10.04.2022. 22:25
    Ovo je fantastican tekst.Svaka cast.
  • Generic placeholder image
    Goran 10.04.2022. 20:51
    Blagoje je heroj,imao je zlatne ruke.
Повезане вијести
Од пуцња у Сарајеву до Панчева - Како живе потомци браће Гаврила Принципа (ВИДЕО) Од пуцња у Сарајеву до Панчева - Како живе потомци браће Гаврила Принципа (ВИДЕО)
Служен помен Благоју Јововићу - атентатору на Павелића Служен помен Благоју Јововићу - атентатору на Павелића
Преминула Милева Гаћеша Пићан, посљедњи учесник атентата на Павелића Преминула Милева Гаћеша Пићан, посљедњи учесник атентата на Павелића
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 32m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 27m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 15m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 21m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 49m
    0