Електронске цигарете могу да паралишу имунолошке ћелије

15.09.2023. 19:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Elektronske cigarete, sa ili bez nikotina, mogu da imaju parališući efekat na imunološke ćelije ljudskog organizma, pokazala je nova studija.

Студија показује да чак и мала изложеност пари електронске цигарете може да утиче на ћелије имунолошког система, пренио је "Јуроњуз".

Електронске цигарете постале су популарне у посљедњих неколико година, нарочито међу младима, али је све више истраживања о дугорочним здравственим посљедицама које су повезане са њима.

- Доказано је да су електронске цигарете мање штетно средство које помаже пушачима да одбаце навику пушења, али наши подаци доприносе тренутним доказима да електронске цигарете нису безопасне - изјавио је Арон Скот, ванредни професор респираторне науке на Универзитету у Бирмингему.

У новој студији се наводи да би удисање паре из шарених електронских цигарета могло да спријечи нормалан рад истурених имунолошких ћелија званих неутрофили.

Неутрофили су врста бијелих крвних зрнаца и представљају између 50 до 80 процената свих бијелих крвних зрнаца у људском тијелу.

Тим је извукао неутрофиле из крви људи који никада нису пушили, а затим је те ћелије изложио утицају 40 удисаја вејпа, за шта научници кажу да представља ниску дневну изложеност.

Половина узорака била је изложена пари који садржи никотин, док су остали били изложени алтернативама без никотина.

У обје групе, неутрофили су преживјели, али су били "заглављени у мјесту", што их чини неспособним да се суоче са пријетњама по тијело.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    7h 49m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    6h 44m
    3
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 6m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    1h 32m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 7m
    1