Енергоинвест дугује Пореској управи Српске више од милион КМ

05.10.2021. 20:12
0
ИЗВОР: capital.ba

Предузеће "Енергоинвест – Електроенергетска опрема", у власништву Милана Кесеровића, зета предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије, дугује Пореској управи Српске милион марака.

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву покренуо је почетком прошлог мјесеца поступак за утврђивање услова за отварање стечаја у Кесеровићевом предузећу, које је 2014. године основано на имовини "Енергоинвест Расклопне опреме" (Е-РАОП).

Предстечајни управник Владо Симовић рекао је за Capital да то предузеће дуже вријеме не ради, да нема имовине нити радника, те да су му рачуни блокирани пет година, због чега испуњава све услове за отварање стечаја, што ће он и предложити.

- Предузеће нема на себи никакве имовине, покушали су да раде, радили су двије године, направили велике обавезе и према радницима и према Пореској управи Републике Српске. У задње три године се не баве регистрованом дјелатношћу, тако да су сада поднијели захтјев за ликвидацију фирме кроз стечајни поступак - каже Симовић.

Према посљедњем списку дужника Пореске управе, дуг предузећа "Енергоинвест – Електроенергетска опрема" за порезе и доприносе на крају августа износио је 1,06 милиона КМ.

Симовић каже да ће се морати закључити стечај због недостатка стечајне масе.

- Нећу ни ја моћи бити намирен као стечајни управник, јер нема никакве имовине. Рачун је блокиран већ пет година - казао је Симовић.

Имовину бившег РАОП-а 2013. године купили су руски инвеститори преко предузећа "Електроинжењеринг" Бањалука, чији је директор био Тегелтијин зет Милан Кесеровић.

"Електроинжењеринг" је затим на имовини РАОП-а формирао ново предузеће под називом "Енергоинвест – Електроенергетска опрема" (ЕеОп).

Иако је продају имовине РАОП-а руским партнерима Влада Републике Српске најављивала као велику инвестицију која ће допринијети запошљавању радника, она је била кратког вијека.

Руси су се након неког времена повукли, а Кесеровић је прије двије године постао власник "Електроинжењеринга".

Capital је још прије двије године писао да је имовина бившег РАОП-а потпуно девастирана, а зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

Прије двије године и предузећу из Бањалуке – "Електроинжењерингу" је због неизмирених обавеза пријетио стечај, а у извјештају привременог стечајног управника, између осталог, је писало да се предузеће не налази на адреси из судског регистра, да дужи низ година не ради и не остварује приходе, да су му рачуни блокирани 1.300 дана због дуга од 1,97 милиона КМ.

Међутим, Кесеровић је у задњем тренутку успио да измири незадовољне раднике који су тражили стечај, а са институцијама Републике Српске је постигао споразуме о деблокади рачуна.

О приватизацији РАОП-а у интервјуу Capital-у говорио је и руски инвеститор који тврди да је кроз тај процес из некадашњег гиганта "извучено" 280 милиона марака, те да о томе истрагу воде и институције Русије.

 

Аутор: М. Чигоја Љубојевић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Након осам година закључен стечај Е-РАОП-а Након осам година закључен стечај Е-РАОП-а
Некадашњи гиганти постају дио сјећања становника Сарајевско-романијске регије Некадашњи гиганти постају дио сјећања становника Сарајевско-романијске регије
"Енергоинвест-ЕО" у стечају дугује повјериоцима 2,2 милиона КМ "Енергоинвест-ЕО" у стечају дугује повјериоцима 2,2 милиона КМ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 37m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    18h 43m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 51m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    21h 8m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 32m
    0