Energoinvest duguje Poreskoj upravi Srpske više od milion KM

05.10.2021. 20:12
0
IZVOR: capital.ba

Preduzeće "Energoinvest – Elektroenergetska oprema", u vlasništvu Milana Keserovića, zeta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, duguje Poreskoj upravi Srpske milion maraka.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je početkom prošlog mjeseca postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u Keserovićevom preduzeću, koje je 2014. godine osnovano na imovini "Energoinvest Rasklopne opreme" (E-RAOP).

Predstečajni upravnik Vlado Simović rekao je za Capital da to preduzeće duže vrijeme ne radi, da nema imovine niti radnika, te da su mu računi blokirani pet godina, zbog čega ispunjava sve uslove za otvaranje stečaja, što će on i predložiti.

- Preduzeće nema na sebi nikakve imovine, pokušali su da rade, radili su dvije godine, napravili velike obaveze i prema radnicima i prema Poreskoj upravi Republike Srpske. U zadnje tri godine se ne bave registrovanom djelatnošću, tako da su sada podnijeli zahtjev za likvidaciju firme kroz stečajni postupak - kaže Simović.

Prema posljednjem spisku dužnika Poreske uprave, dug preduzeća "Energoinvest – Elektroenergetska oprema" za poreze i doprinose na kraju avgusta iznosio je 1,06 miliona KM.

Simović kaže da će se morati zaključiti stečaj zbog nedostatka stečajne mase.

- Neću ni ja moći biti namiren kao stečajni upravnik, jer nema nikakve imovine. Račun je blokiran već pet godina - kazao je Simović.

Imovinu bivšeg RAOP-a 2013. godine kupili su ruski investitori preko preduzeća "Elektroinženjering" Banjaluka, čiji je direktor bio Tegeltijin zet Milan Keserović.

"Elektroinženjering" je zatim na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom "Energoinvest – Elektroenergetska oprema" (EeOp).

Iako je prodaju imovine RAOP-a ruskim partnerima Vlada Republike Srpske najavljivala kao veliku investiciju koja će doprinijeti zapošljavanju radnika, ona je bila kratkog vijeka.

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a Keserović je prije dvije godine postao vlasnik "Elektroinženjeringa".

Capital je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

Prije dvije godine i preduzeću iz Banjaluke – "Elektroinženjeringu" je zbog neizmirenih obaveza prijetio stečaj, a u izvještaju privremenog stečajnog upravnika, između ostalog, je pisalo da se preduzeće ne nalazi na adresi iz sudskog registra, da duži niz godina ne radi i ne ostvaruje prihode, da su mu računi blokirani 1.300 dana zbog duga od 1,97 miliona KM.

Međutim, Keserović je u zadnjem trenutku uspio da izmiri nezadovoljne radnike koji su tražili stečaj, a sa institucijama Republike Srpske je postigao sporazume o deblokadi računa.

O privatizaciji RAOP-a u intervjuu Capital-u govorio je i ruski investitor koji tvrdi da je kroz taj proces iz nekadašnjeg giganta "izvučeno" 280 miliona maraka, te da o tome istragu vode i institucije Rusije.

 

Autor: M. Čigoja Ljubojević (Capital)

Komentari 0
Povezane vijesti
Nakon osam godina zaključen stečaj E-RAOP-a Nakon osam godina zaključen stečaj E-RAOP-a
Nekadašnji giganti postaju dio sjećanja stanovnika Sarajevsko-romanijske regije Nekadašnji giganti postaju dio sjećanja stanovnika Sarajevsko-romanijske regije
"Energoinvest-EO" u stečaju duguje povjeriocima 2,2 miliona KM "Energoinvest-EO" u stečaju duguje povjeriocima 2,2 miliona KM
Najčitanije
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    21h 10m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    17h 28m
    7
  • Podnesen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Džudo saveza Republike Srpske
    21h 5m
    1
  • Neven Tuševljak trči 120 kilometara, od Mrkonjića do Ostroga
    23h 37m
    1
  • Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija
    19h 34m
    1