Епископ Сергије: Исламизовани насљедници величају оне који су поробили Тврткову Босну

30.08.2023. 16:55
1
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је данас да је краљ Твртко Први Котроманић био хришћански владар хришћанске Босне, а да његови исламизовани насљедници уз повике "Алаку екбер" величају оне који су поробили Тврткову Босну.

- Да устане краљ Твртко, не би вјеровао да његови исламизовани насљедници, ти исти који му споменик подигоше, често уз повике `Алаху екбер` величају оне који су поробили Тврткову Босну, уништавајући њену хришћанску суштину и ћириличку баштину - рекао је владика Сергије.

Сигурно је, каже владика, да краљ Твртко не би познао земљу Босну, коју је свима оставио, јер она данас изгледа сасвим другачија од оне коју је неуморно градио.

Према његовим ријечима, нико не може порећи да је краљ Твртко Котроманић био хришћански владар хришћанске Босне, те да су његов потпис и повеље били исписани ћириличким словима, објављено је на сајту Епархије.

Владика је напоменуо да у историји нема повратних процеса, оно што се догодило не може се измијенити, али накнадним тумачењем може се сакрити истина, што се догађа ових дана догађа у вези са краљем Твртком, најзначајнијим владаром у прошлости средњовјековне државе Босне, око чијег се имена данас отимају његови насљедници.

Владика каже да се споменичком културом оживљава сјећање на оне који су то заслужили својим дјелима, али истовремено треба да обавеже људе да баштине оно што су им у аманет оставили они којима подижу споменике.

- Вјероватно се нећемо сагласити о народности краља Твртка, али нико не може порећи да је он био хришћански владар хришћанске Босне, те да су његов потпис и повеље биле исписане ћириличким словима. То су истине које не поричу ни највећи фалсификатори наше прошлости - рекао је владика Сергије.

Епископ Сергије указао је да се ћирилица у једном дијелу БиХ сматра непријатељским писмом, те упитао шта би рекао краљ Твртко да види данашњу Босну, гдје се у једној њеној половини ћирилица сматра готово непријатељским писмом?

- Личност Твртка Првог Котроманића треба да нас уједини, а не да нас подијељене још више разједињује. Да нас уједини истином, а не фалсификатима и произвољним тумачењима - рекао је епископ Сергије.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    2023 31.08.2023. 23:39
    neka ih, samo jos da se vrate na fabricke postavke!!!ukradose mu krst iz ruke, sa odore obrisase znamenja, zaboravise da se do zadnjeg momenta borio protiv poturadi i turaka.. Neka ga svaki dan gledaju i da ih podsjeca ko su i sta su bili prije islamizacije. I kada shvate da vehabizam i serijat iz arapskih zemalja i zivkoviceva islamska deklaracija nije njihova mantra, mozda se napokon pomire sami sa sobom i svojim precima i da dodje mir za sve narode u BiH
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Карићева признала да је поставила споменик краљу Твртку без одобрења Комисије Карићева признала да је поставила споменик краљу Твртку без одобрења Комисије
Обиљежена годишњица злочина на Петровачкој цести Обиљежена годишњица злочина на Петровачкој цести
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    16h 39m
    0
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    11h 36m
    3
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    16h 56m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    16h 1m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    17h 32m
    5