Гашић: Велики интерес за туристичке ваучере

30.05.2020. 09:33
1
ИЗВОР: Srna

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић очекује велико интересовање грађана за туристичке ваучере за субвенционисано плаћање смјештаја у Српској.

Гашићева је указала да бројни позиви грађана ресорном министарству и Туристичкој организацији Српске показују велику заинтересованост за ваучере, чија је појединачна вриједност 100 КМ.

Она је најавила да ће убрзо бити расписан јавни позив за угоститеље и туристичке агенције заинтересоване за учешће у пројекту туристичких ваучера, а након тога за грађане.

-Мислим да би први туристички ваучер могао бити искориштен већ у јуну- рекла је Гашићева за "Независне новине".

Он је подсјетила да ће се прво ићи на дистрибуцију до 20.000 ваучера, те поновила да је циљ пројекта да се помогне привредницима и области туризма, али и грађанима, односно да се у неком дијелу субвенционише њихов одмор у Републици Српској.

Гашићева је рекла да је, према информацијама ресорног министарства, од 19. марта до 19. маја без посла остало око 600 људи из сектора туризма и угоститељства који су били запослени на неодређено вријеме.

-Истек уговора на одређено вријеме се не сматра отказом. Тако да, према званичним подацима, и није било масовног отпуштања ако погледамо окружење- рекла је Гашићева.

Она је изјавила да је у другој половини марта забиљежено 55 одсто мање ноћења и 65 одсто мање долазака туриста, док се у априлу у области хотелијерства и туризма може говорити о проценту од 100 одсто и да ће штета у том смислу бити велика, а о конкретним бројкама може се говорити у наредном периоду.

Гашићева је напоменула да је проток робе и услуга био уредан и да није било озбиљних поремећаја на тржишту када је ријеч о основним прехрамбеним артиклима, те нагласила да је и даље на снази уредба Владе о ограничењу маржи.

Грађанима је поручила да у периоду кризе усљед појаве вируса корона купују домаће, одмор проводе у Српској и поштују епидемиолошке мјере.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kiki 16.06.2020. 21:20
    Bas je pametna vidi se po pogledu
Повезане вијести
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    22h 7m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 20m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 51m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 14m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    7h 7m
    0