И дјевојке све чешће у борби са раком дојке

02.10.2020. 09:02
0
ИЗВОР: Глас Српске

Да број обољелих од малигних болести константно расте потврђује и податак да рак дојке сваког дана у БиХ открију четири жене, а међу онима које бију битке са овом злоћудном болешћу све више је младих.

Истакла је то за “Глас Српске” национални координатор за малигне болести у РС Зденка Гојковић поводом Међународног мјесеца борбе против рака дојке, нагласивши да је рак дојке најучесталији код жена у менопаузи.

- Број новообољелих расте, а у свакодневној пракси имамо и пацијенткиња старости тридесетак година. Граница се спушта и то је оно што забрињава. Према подацима Међународне агенције која води епидемиолошке податке у БиХ свакога дана четири жене сазнају да имају рак дојке - рекла је Гојковићева.

Она је додала да је пандемија вируса корона пролонгирала оснивање Института за онкологију који ће омогућити да сви онколошки пацијенти буду под једним кровом. Осим тога, истакла је Гојковићева, у лијечењу онколошких пацијената веома је значајна мултидисциплинарност.

- Не може обољелог од било којег карцинома, па ни од карцинома дојке лијечити само један доктор. Мора постојати мултидисциплинарни тим јер онкологија се у свијету квартално мијења. Долазе нове смјернице, нови лијекови и данас за највећи број новооткривених тумора дојке хирургија није први избор. Постоје хемотерапије које могу довести до потпуног повлачења тумора у дојци - истакла је Гојковићева.

Она је додала да је Српска поприлично искорачила када је ријеч о лијечењу карцинома дојке, те да се користи неколико линија терапија.

- Без обзира на лијекове, прво и основно је рано откривање, јер рано откривен карцином дојке значи излијечена жена - нагласила је Гојковићева.

Додала је да од карцинома дојке оболијевају и мушкарци, те да се на 100 обољелих жена јавља један обољели мушкарац.

Предсједник Савеза жена обољелих од рака дојке “Искра” Бањалука Сузана Кекић рекла је да број новооткривених случајева у Српској прелази 400 током године.

- Нажалост, оболијевају све млађе жене. Имамо чланица и од 17, 18 година старости. Код њих су углавном бенигни тумори, али има и дјевојака од 20 година код којих је, нажалост, откривена злоћудна болест - рекла је Кекићева која се и сама изборила са опаком болешћу.

Упозорила је да је стална едукација неопходна, као и самопрегледи како жене не би долазиле љекару тек у одмаклој фази болести.

Генско тестирање

Зденка Гојковић је истакла да је у свијету актуелно генско тестирање тумора. Објаснила је да је ријеч о свеобухватном профилирању тумора гдје се тестирају 324 гена, нађу мутирани и за њих се одмах препоручују најбољи лијекови.

- То је циљана терапија и прави лијек у право вријеме. С времена на вријеме и ми одавде шаљемо узорке на анализу у Америку, а поступак кошта око 4.200 марака. У нашем региону Хрватска је добила право да гради тај центар и према њиховим извјештајима те процедуре требало би да почну радити до 2025. године - навела је Гојковићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Невесиње: Усљед невремена уништен кров на школи, вода текла учионицама Невесиње: Усљед невремена уништен кров на школи, вода текла учионицама
Српска богатија за 29 беба Српска богатија за 29 беба
Почела исплата права из система дјечије заштите Почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    6h 56m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    5h 54m
    0
  • Божовић: Настављамо даље, у новом ритму, да завршимо што смо почели
    23h 59m
    1
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    9h 47m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    11h 4m
    1