I djevojke sve češće u borbi sa rakom dojke

02.10.2020. 09:02
0
IZVOR: Glas Srpske

Da broj oboljelih od malignih bolesti konstantno raste potvrđuje i podatak da rak dojke svakog dana u BiH otkriju četiri žene, a među onima koje biju bitke sa ovom zloćudnom bolešću sve više je mladih.

Istakla je to za “Glas Srpske” nacionalni koordinator za maligne bolesti u RS Zdenka Gojković povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, naglasivši da je rak dojke najučestaliji kod žena u menopauzi.

- Broj novooboljelih raste, a u svakodnevnoj praksi imamo i pacijentkinja starosti tridesetak godina. Granica se spušta i to je ono što zabrinjava. Prema podacima Međunarodne agencije koja vodi epidemiološke podatke u BiH svakoga dana četiri žene saznaju da imaju rak dojke - rekla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da je pandemija virusa korona prolongirala osnivanje Instituta za onkologiju koji će omogućiti da svi onkološki pacijenti budu pod jednim krovom. Osim toga, istakla je Gojkovićeva, u liječenju onkoloških pacijenata veoma je značajna multidisciplinarnost.

- Ne može oboljelog od bilo kojeg karcinoma, pa ni od karcinoma dojke liječiti samo jedan doktor. Mora postojati multidisciplinarni tim jer onkologija se u svijetu kvartalno mijenja. Dolaze nove smjernice, novi lijekovi i danas za najveći broj novootkrivenih tumora dojke hirurgija nije prvi izbor. Postoje hemoterapije koje mogu dovesti do potpunog povlačenja tumora u dojci - istakla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da je Srpska poprilično iskoračila kada je riječ o liječenju karcinoma dojke, te da se koristi nekoliko linija terapija.

- Bez obzira na lijekove, prvo i osnovno je rano otkrivanje, jer rano otkriven karcinom dojke znači izliječena žena - naglasila je Gojkovićeva.

Dodala je da od karcinoma dojke obolijevaju i muškarci, te da se na 100 oboljelih žena javlja jedan oboljeli muškarac.

Predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Banjaluka Suzana Kekić rekla je da broj novootkrivenih slučajeva u Srpskoj prelazi 400 tokom godine.

- Nažalost, obolijevaju sve mlađe žene. Imamo članica i od 17, 18 godina starosti. Kod njih su uglavnom benigni tumori, ali ima i djevojaka od 20 godina kod kojih je, nažalost, otkrivena zloćudna bolest - rekla je Kekićeva koja se i sama izborila sa opakom bolešću.

Upozorila je da je stalna edukacija neophodna, kao i samopregledi kako žene ne bi dolazile ljekaru tek u odmakloj fazi bolesti.

Gensko testiranje

Zdenka Gojković je istakla da je u svijetu aktuelno gensko testiranje tumora. Objasnila je da je riječ o sveobuhvatnom profiliranju tumora gdje se testiraju 324 gena, nađu mutirani i za njih se odmah preporučuju najbolji lijekovi.

- To je ciljana terapija i pravi lijek u pravo vrijeme. S vremena na vrijeme i mi odavde šaljemo uzorke na analizu u Ameriku, a postupak košta oko 4.200 maraka. U našem regionu Hrvatska je dobila pravo da gradi taj centar i prema njihovim izvještajima te procedure trebalo bi da počnu raditi do 2025. godine - navela je Gojkovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nevesinje: Usljed nevremena uništen krov na školi, voda tekla učionicama Nevesinje: Usljed nevremena uništen krov na školi, voda tekla učionicama
Srpska bogatija za 29 beba Srpska bogatija za 29 beba
Počela isplata prava iz sistema dječije zaštite Počela isplata prava iz sistema dječije zaštite
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    10h 15m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    9h 13m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    13h 6m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    14h 23m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    9h 27m
    0