"Источна алтернатива" - Покренути ревизију пресуда српском војном и политичком врху

05.01.2020. 10:48
0
ИЗВОР: Срна

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске саопштило је да је потребно што прије покренути механизам ревизије хашких пресуда члановима српског војног и политичког врха, након објављивања британских докумената који показују да руководство Српске у јулу 1995. године није планирало напад на Сребреницу.

Из Удржења истичу да британски документи потврђују познате чињенице да није било одлуке и било какве геноцидне намјере да се уништи становништво у Сребреници.

- Није било никаквог исконструисаног `удруженог злочиначког подухвата`, то је измишљотина хашких тужилаца и судија, што тврди српска страна, бројни међународни стручњаци и судионици догађаја, што коначно демантују и британски документи, а на основу ње су изрицане високе затворске казне члановима политичког и војног руководства Српске - поручују из овог удружења.

Из "Источне алтернативе" наводе да скидање ознаке тајности са британских докумената доноси правду и истину, те отвара ново поглавље у политици, односно пружа подршку опстанку и јачању Републике Српске.

- У наредном периоду покренућемо иницијативу за доношење закона да кривично одговара свако ко буде говорио о српском народу и Републици Српској као геноцидним - наводе из Удружења.

Из "Источне алтернативе" истичу да ће тражити да се ускрати гостопримство међународним званичницима у БиХ на челу са високим представником Валентином Инцком, који траже и најављују наметање закона о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници.

Предсједник Удружења Војин Павловић рекао је Срни да српски народ треба вјечно да буде захвалан Русији која је 8. јула 2015. године уложила вето на срамну британску резолуцију о Сребреници у Савјету безбједности УН, што је сачувало Републику Српску.

Он истиче да је долази вријеме да права истина о карактеру рата и страдањима у БиХ дође до свјетске јаности и да буде прихваћена, чему доприноси изненађујуће објављивање британских докумената, који потврђују тврдње бројних међународних стручњака и официра, који су у љето 1995. године били у БиХ, да је муслиманска страна испровоцирала напад на Сребреницу жртвујући свој народ зарад војне интервенције НАТО снага на српске положаје, а о томе је свједочио недавно преминули ратни командир сребреничке полиције Хакија Мехољић.

Мехољић је више пута изјављивао Срни и другим медијима да је делегација из Сребренице у току рата позвана на скуп у Сарајеву, гдје су дочекани као хероји у хотелу "Холидеј ин", о чему постоји телевизијски снимци.

На том састанку им је тадашњи предсједник БиХ Алија Изетбеговић предложио да је потребно изазвати српску страну да њене војне формације упадну у Сребреницу и да се жртвује око 5.000 муслимана у енклави да би се изазвала интервенција НАТО на Републику Српску, а Сребреница мијењала за Вогошћу.

Мехољић је говорио да се сребреничка делегација тада побунила и питала ко ће одређивати ко треба да буде жртвован, а ко да преживи тај масакр, након чега је напустила састанак.

Он каже да је до реализације замисли тадашњег муслиманског руководства ипак дошло, што је изазвало велико крвопролиће.

Мехољић је тврдио и да је тадашње руководство Сребренице имало списак са именима људи који су требали бити ликвидирани међу којима је било и његово име о чему га је обавијестио замјеник начелника сребреничке општине Хамдија Фејзић.

Коментари 0
Повезане вијести
Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 19m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 52m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 18m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 31m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 0m
    3