Источни фронт, 266. дан: Русија: Ако Вашингтон мисли да ћемо трчати за њима – гријеши

17.11.2022. 14:28
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 267. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Владимир Зеленски предложио је преговоре са Русијом у јавном формату и саопштио да је добио сигнале од других држава да је Москва спремна на дијалог.

Владимир Зеленски, који је раније рекао да су ракете које су пале у Пољској биле руске, сада каже да није 100 одсто сигуран шта се догодило.

- Не знам шта се десило овог пута, не знамо 100 одсто, мислим да ни свет не зна 100 одсто. Али сигуран сам да је била руска ракета и да смо користили ракете ПВО. Али морамо да будемо фер и поштени, док се истрага не заврши, не можемо да кажемо која врста ракете је била, чији су фрагменти пали на територију Пољске - рекао је Зеленски током говора на Економском форуму Блумберга.

Он је напоменуо да је у овом тренутку најважније спровести истрагу о томе шта се догодило. Зеленски је додао да је након подношења захтјева Украјина добила приступ истрази, а украјински специјалисти су изашли на лице мјеста у четвртак ујутру.

Мете ракетног напада су Јужна фабрика за производњу машина „Јужмаш“ у Дњепропетровску и објекти за производњу гаса, изјавио је премијер Украјине Денис Шмигаљ.

Експлозије у Николајевској области

Из подручја Каспијског мора лети велики број ракета, пишу украјински медији. Сирене ваздушне опасности се чују на цијелој територији Украјине.

Експлозије у Кијевској области, дејствује ПВО, пишу украјински медији

Сирене ваздушне опасности се чују такође у источној и централној Украјини.

Експлозије одјекују у Дњепропетровску, дејствује ПВО. Делови града остали су без струје.

Експлозије се чују и у Одеси

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је добио сигнале од партнера да Москва жели директне преговоре са Кијевом.

- Говоре нам да Путин жели директне преговоре. Ја сам рекао: предлажемо да буду јавни - изјавио је Зеленски током видео-обраћања.

Он је истакао да не жели да преговори буду иза кулиса и да верује уверавањима САД да Вашингтон не води преговоре о Украјини без учешћа Кијева.

Команда Оружаних снага Украјине пребацује трупе у Запорошку област, изјавио је члан Главног савјета регионалне администрације Владимир Рогов.

- Главни правци на које се они пребацују су Ореховско, Гуљај-Пољско и Каменско. Пребацују се трупе из правца Херсон-Криви Рог, преко Дњепропетровска - рекао је званичник.

Непријатељ пребацује људство, оклопна возила, хеликоптере, противтенковске топове, хаубице, америчке вишецевне ракетне бацаче и артиљерију. Рогов је нагласио да обавјештајци прате прегруписавање украјинских трупа, власти имају потпуно разумијевање планова непријатеља.

Дијалог са САД је у току, али он није системске природе, сама Москва то не тражи, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

- Дијалог је у току, али он није системске природе, многе формате који су раније договорени Американци су, једноставно, замрзли. То је за жаљење, али ми не чекамо испружене руке. Желим да кажем да нам недијалог са Американцима не треба ништа више, него њима - рекао је он у интервјуу за РТВИ.

- Ако неко у Вашингтону мисли да ћемо дотрчати и рећи: „хајде да наставимо дијалог о стратешкој безбједности, да видимо детаљно шта треба да се уради у тој области“. Не, тога неће бити. Ако и када они буду спремни, тада ће се, вјероватно, појавити база за такве разговоре. Ако не буду били спремни, онда неће бити дијалога - додао је дипломата.

Према његовим речима, Москва не жели да прекида односе са Вашингтоном, али ако Вашингтон одлучи да односи са Москвом им нису потребни, то ће се и десити.

- Како је истакао, разговоре шефа Спољно-обавјештајне службе Русије Сергеја Наришкина и шефа ЦИА Вилијама Бернса у Анкари иницирала је америчка страна

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Р...
Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских ...
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 2m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 18m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 34m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 44m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    3h 56m
    0