Istočni front, 266. dan: Rusija: Ako Vašington misli da ćemo trčati za njima – griješi

17.11.2022. 14:28
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 267. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Vladimir Zelenski predložio je pregovore sa Rusijom u javnom formatu i saopštio da je dobio signale od drugih država da je Moskva spremna na dijalog.

Vladimir Zelenski, koji je ranije rekao da su rakete koje su pale u Poljskoj bile ruske, sada kaže da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.

- Ne znam šta se desilo ovog puta, ne znamo 100 odsto, mislim da ni svet ne zna 100 odsto. Ali siguran sam da je bila ruska raketa i da smo koristili rakete PVO. Ali moramo da budemo fer i pošteni, dok se istraga ne završi, ne možemo da kažemo koja vrsta rakete je bila, čiji su fragmenti pali na teritoriju Poljske - rekao je Zelenski tokom govora na Ekonomskom forumu Blumberga.

On je napomenuo da je u ovom trenutku najvažnije sprovesti istragu o tome šta se dogodilo. Zelenski je dodao da je nakon podnošenja zahtjeva Ukrajina dobila pristup istrazi, a ukrajinski specijalisti su izašli na lice mjesta u četvrtak ujutru.

Mete raketnog napada su Južna fabrika za proizvodnju mašina „Južmaš“ u Dnjepropetrovsku i objekti za proizvodnju gasa, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigalj.

Eksplozije u Nikolajevskoj oblasti

Iz područja Kaspijskog mora leti veliki broj raketa, pišu ukrajinski mediji. Sirene vazdušne opasnosti se čuju na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Eksplozije u Kijevskoj oblasti, dejstvuje PVO, pišu ukrajinski mediji

Sirene vazdušne opasnosti se čuju takođe u istočnoj i centralnoj Ukrajini.

Eksplozije odjekuju u Dnjepropetrovsku, dejstvuje PVO. Delovi grada ostali su bez struje.

Eksplozije se čuju i u Odesi

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je dobio signale od partnera da Moskva želi direktne pregovore sa Kijevom.

- Govore nam da Putin želi direktne pregovore. Ja sam rekao: predlažemo da budu javni - izjavio je Zelenski tokom video-obraćanja.

On je istakao da ne želi da pregovori budu iza kulisa i da veruje uveravanjima SAD da Vašington ne vodi pregovore o Ukrajini bez učešća Kijeva.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje trupe u Zaporošku oblast, izjavio je član Glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Glavni pravci na koje se oni prebacuju su Orehovsko, Guljaj-Poljsko i Kamensko. Prebacuju se trupe iz pravca Herson-Krivi Rog, preko Dnjepropetrovska - rekao je zvaničnik.

Neprijatelj prebacuje ljudstvo, oklopna vozila, helikoptere, protivtenkovske topove, haubice, američke višecevne raketne bacače i artiljeriju. Rogov je naglasio da obavještajci prate pregrupisavanje ukrajinskih trupa, vlasti imaju potpuno razumijevanje planova neprijatelja.

Dijalog sa SAD je u toku, ali on nije sistemske prirode, sama Moskva to ne traži, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Dijalog je u toku, ali on nije sistemske prirode, mnoge formate koji su ranije dogovoreni Amerikanci su, jednostavno, zamrzli. To je za žaljenje, ali mi ne čekamo ispružene ruke. Želim da kažem da nam nedijalog sa Amerikancima ne treba ništa više, nego njima - rekao je on u intervjuu za RTVI.

- Ako neko u Vašingtonu misli da ćemo dotrčati i reći: „hajde da nastavimo dijalog o strateškoj bezbjednosti, da vidimo detaljno šta treba da se uradi u toj oblasti“. Ne, toga neće biti. Ako i kada oni budu spremni, tada će se, vjerovatno, pojaviti baza za takve razgovore. Ako ne budu bili spremni, onda neće biti dijaloga - dodao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Moskva ne želi da prekida odnose sa Vašingtonom, ali ako Vašington odluči da odnosi sa Moskvom im nisu potrebni, to će se i desiti.

- Kako je istakao, razgovore šefa Spoljno-obavještajne službe Rusije Sergeja Nariškina i šefa CIA Vilijama Bernsa u Ankari inicirala je američka strana

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR
Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom R...
Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih ...
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    8h 7m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    18h 25m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    18h 31m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    18h 29m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    17h 20m
    0