Источни фронт, 270. дан: Руска авијација добила партију ловаца Су-34

20.11.2022. 19:57
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 270. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Украјинска војска је у суботу испалила 12 пројектила на област око Запорошке нуклеарке. Предсједник Украјине Владимир Зеленски тврди да је енергетска ситуација у тој земљи тешка, нарочито у Кијеву, Харкову и Одеси. Кијев припрема евакуацију становништва из Херсона и Херсонске области.

Савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Михаил Подољак обратио се западним земљама са молбом да Кијеву испоруче велику количину наоружања.

- Потребно нам је од 150 до 200 тенкова, око 300 оклопних возила, сто артиљеријских система, 50 до 70 вишецјевних бацача ракета, укључујући америчке Химарсе - рекао је он телевизији „Франс 24“.

Подољак је на листу жеља уврстио и тактичке балистичке ракете земља-земља МГМ-140 АТАКМС које могу да погађају циљеве на удаљености од око 300 км. Како преноси телевизија, Оружане снаге Украјине тренутно имају арсенал наоружања који може да погоди циљеве на удаљености од 80 км.

У посљедње вријеме Украјина је добила од Француске два противваздушна ракетна система "Cotrale", саопштио је министар одбране републике Себастјен Лекорњу.

Париз је предао Кијеву и два вишецјевна ракетна бацача граната. Према његовим ријечима, сада Украјина тражи радаре.

- По укупној војној помоћи ми улазимо у прву петорку земаља. Ми смо једни од највећих донатора, са помоћи вриједној 550 милиона евра - рекао је он магазину "Le Journal du Dimanche".

Украјинска војска је данас за два сата испалила 25 пројектила калибра 122 и 152 милиметра на насеља Тројицко, Каштаново, Минераљно, Јасиновату и Макејевку, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Гроси: Под хитно прекинути нападе на Запорошку нуклеарку

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси апеловао је да се „под хитно прекину“ напади на Запорошку нуклеарну електрану, наведено је у саопштењу објављеном на сајту те агенције.

- Вијести од нашег тима (експерата Међународне агенције за атомску енергију) јуче и јутрос су крајње забрињавајуће. На територији те велике атомске централе догодиле су се експлозије, што је потпуно неприхватљиво. Ко год да стоји иза тога, мора под хитно то да прекине. Како сам већ много пута рекао, играте се с ватром - навео је Гроси.

Руска авијација добила партију ловаца Су-34, ускоро стиже још

Ваздушно-космичке стране Русије су добиле нове ловце Су-34, а до краја године ће добити још једну партију авиона, саопштила је прес-служба руске владе, преносећи изјаву генералног директора Уједињене корпорације за производњу авиона (ОАК) Јурија Сљусара.

- Произвели смо и предали Министарству одбране Русије авионе Су-34. То су веома поуздани и вишенаменски ловци. До краја године ће Оружане снаге Русије добити још једну партију авиона који су сада у производњи - рекао је он.

Навео је и да ОАК наставља да реализује све захтијеве како би Оружаним снагама Русије испоручила неопходну ваздухопловну технику, преноси Спутњик.

- Без обзира на притиске Запада на руску индустрију, реализују се главни задаци одбрамбено-индустријског комплекса, као што су проширење производње, убрзање темпа рада и увећање обима производње. Компанија ОАК, која је део ‘Ростеха’, све захтијеве за авионима испуњава и прије договореног рока, а Оружане снаге Русије ће добити нову високоефикасну ваздухопловну технику - навео је руски министар трговине Денис Мантуров.

Ловац-бомбардер Су-34 је предвиђен за ракетно-бомбашке ударе на копнене циљеве непријатеља, као и за уништавање ваздушних циљева. Вођене високо прецизне ракете „ваздух-копно“ ХС-29 су предвиђене за уништавање упоришта и утврђених непријатељских циљева.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Р...
Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских ...
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    15h 18m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    14h 34m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 50m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    10h 12m
    0
  • Данас Марковдан
    19h 0m
    0