Istočni front, 270. dan: Ruska avijacija dobila partiju lovaca Su-34

20.11.2022. 19:57
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 270. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinska vojska je u subotu ispalila 12 projektila na oblast oko Zaporoške nuklearke. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da je energetska situacija u toj zemlji teška, naročito u Kijevu, Harkovu i Odesi. Kijev priprema evakuaciju stanovništva iz Hersona i Hersonske oblasti.

Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak obratio se zapadnim zemljama sa molbom da Kijevu isporuče veliku količinu naoružanja.

- Potrebno nam je od 150 do 200 tenkova, oko 300 oklopnih vozila, sto artiljerijskih sistema, 50 do 70 višecjevnih bacača raketa, uključujući američke Himarse - rekao je on televiziji „Frans 24“.

Podoljak je na listu želja uvrstio i taktičke balističke rakete zemlja-zemlja MGM-140 ATAKMS koje mogu da pogađaju ciljeve na udaljenosti od oko 300 km. Kako prenosi televizija, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju arsenal naoružanja koji može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 80 km.

U posljednje vrijeme Ukrajina je dobila od Francuske dva protivvazdušna raketna sistema "Cotrale", saopštio je ministar odbrane republike Sebastjen Lekornju.

Pariz je predao Kijevu i dva višecjevna raketna bacača granata. Prema njegovim riječima, sada Ukrajina traži radare.

- Po ukupnoj vojnoj pomoći mi ulazimo u prvu petorku zemalja. Mi smo jedni od najvećih donatora, sa pomoći vrijednoj 550 miliona evra - rekao je on magazinu "Le Journal du Dimanche".

Ukrajinska vojska je danas za dva sata ispalila 25 projektila kalibra 122 i 152 milimetra na naselja Trojicko, Kaštanovo, Mineraljno, Jasinovatu i Makejevku, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Grosi: Pod hitno prekinuti napade na Zaporošku nuklearku

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi apelovao je da se „pod hitno prekinu“ napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu te agencije.

- Vijesti od našeg tima (eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju) juče i jutros su krajnje zabrinjavajuće. Na teritoriji te velike atomske centrale dogodile su se eksplozije, što je potpuno neprihvatljivo. Ko god da stoji iza toga, mora pod hitno to da prekine. Kako sam već mnogo puta rekao, igrate se s vatrom - naveo je Grosi.

Ruska avijacija dobila partiju lovaca Su-34, uskoro stiže još

Vazdušno-kosmičke strane Rusije su dobile nove lovce Su-34, a do kraja godine će dobiti još jednu partiju aviona, saopštila je pres-služba ruske vlade, prenoseći izjavu generalnog direktora Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona (OAK) Jurija Sljusara.

- Proizveli smo i predali Ministarstvu odbrane Rusije avione Su-34. To su veoma pouzdani i višenamenski lovci. Do kraja godine će Oružane snage Rusije dobiti još jednu partiju aviona koji su sada u proizvodnji - rekao je on.

Naveo je i da OAK nastavlja da realizuje sve zahtijeve kako bi Oružanim snagama Rusije isporučila neophodnu vazduhoplovnu tehniku, prenosi Sputnjik.

- Bez obzira na pritiske Zapada na rusku industriju, realizuju se glavni zadaci odbrambeno-industrijskog kompleksa, kao što su proširenje proizvodnje, ubrzanje tempa rada i uvećanje obima proizvodnje. Kompanija OAK, koja je deo ‘Rosteha’, sve zahtijeve za avionima ispunjava i prije dogovorenog roka, a Oružane snage Rusije će dobiti novu visokoefikasnu vazduhoplovnu tehniku - naveo je ruski ministar trgovine Denis Manturov.

Lovac-bombarder Su-34 je predviđen za raketno-bombaške udare na kopnene ciljeve neprijatelja, kao i za uništavanje vazdušnih ciljeva. Vođene visoko precizne rakete „vazduh-kopno“ HS-29 su predviđene za uništavanje uporišta i utvrđenih neprijateljskih ciljeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR
Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom R...
Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih ...
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    6h 40m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    16h 58m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    17h 4m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    17h 2m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    15h 53m
    0