Источни фронт, 272. дан: Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130

22.11.2022. 13:26
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 272. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Руско Министарство одбране саопштило је да је приликом покушаја преласка Дњепра на лијеву обалу ликвидирана група украјинских диверзаната. Кијевски режим наставља са грубим провокацијама против Запорошке нуклеарке, а Запад је фактички саучесник тих злочина, сматрају у руском МИП.

Западна варијанта стварања безбједносне зоне око Запорошке нуклеарке, која предвиђа демилитаризацију Енергодара, није прихватљива, изјавио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Запад заједно са Зеленским покушава да прогура варијанту такозване безбједносне зоне око Запорошке нуклеарке. То би било добро, али ријеч ‘безбједност’ предвиђа демилитаризацију Енергодара, гдје ће се, ми то савршено схватамо, гарантовано одмах појавити борци Зеленског. Након што преузму контролу над нуклеарном електраном, не дај Боже, наравно да ће се бавити уцјеном много вишег нивоа него што то раде данас - објаснио је Рогов у емисији „Соловјов уживо“.

Према његовим ријечима, учесталост напада на Запорошку нуклеарку опада тек након што су потиснути украјински ватрени положаји на супротној, десној обали Дњепра у Никопољу и Марганцу.

Раније је у саопштењу на сајту ИАЕА наведено да је директор ове агенције Рафаел Гроси „интензивирао консултације“ о стварању заштитне зоне око Запорошке нуклеарне електране након гранатирања прошлог викенда. Како је Рогов раније приметио, ИАЕА у свом саопштењу поново није навела да је гранатирање извела украјинска страна.

Украјинска служба безбједности врши претрес на територији Кијевско-печерске лавре, преносе украјински медији.

СБУ за сада није издала званично саопштење с тим у вези.

Подсјетимо, СБУ је 13. новембра покренула кривично дјело због црквених пјесама о Русији током богослужења у једном у храмова лавре.

Кијевско-печерска лавра је најстарији манастир у данашњој Украјини и један од првих манастира Кијевске Русије. Налази се на листи УНЕСКО. Основана је у 11. вијеку. У овом тренутку површина територија лавре премашује 20 хектара.

Медији: Британија предала Украјини ракете „Бримстон 2“

Велика Британија предала је Украјини прецизно навођене ракете „Бримстон 2“, пише лист „Телеграф“.

Лист наводи да ове ракете имају ласерско навођење, а њихов домет је двоструко већи него у претходној серији.

Према писању „Телеграфа“ Лондон је прије око шест мјесеци Кијеву послао ракете ваздух-земља „Бримстон 1“. ове ракете обично се лансирају из ваздуха, али су украјинске снаге модификовале камионе како би могле да их користе као лансирне платформе.

Број ракета које су испоручене није откривен.

Запорошка област спремна да одбије украјинску офанзиву

У Запорошкој области спремни су да одбију офанзиву украјинских трупа, руска војска има све могућности за то, изјавио је члан главног савета управе Запорошке области Владимир Рогов.

- Наша војска спремна је да одбије покушаје офанзиве украјинских трупа. Формирана је поуздана линија одбране. Наша војска има борбени дух и способност да пружи отпор непријатељу. Нико ни не помишља да попусти - рекао је Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, група руске војске на запорошком дијелу фронта непрестано се повећава.

Руски правници: Украјинске нацисте чека трибунал због монструозног убиства руских заробљеника

Војници оружаних снага Украјине који су хицима у главу убили више од десет руских ратних заробљеника неће проћи некажњено. За овај монструозни злочин, како оцјењују за Спутњик руски експерти, украјински нацисти, одговараће пред међународним трибуналом.

Како је изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, Русија је спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника.

- Русија ће учинити све што је могуће у оквиру међународних механизама како би скренула пажњу на овај злочин и извела пред лице правде оне који могу бити умијешани - изјавио је Песков, преноси Спутњик.

Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130

Министарство одбране Русије је добило нове ловце Су-30СМ2 и авионе за обуку Јак-130, наводи се на сајту владе Русије.

- Уједињена корпорација за производњу авиона (ОАК) из Иркутска, која је дио државне корпорације ‘Ростех’, је произвела и предала Министарству одбране Русије нове ловце Су-30СМ2 и авионе за обуку Јак-130 - пише у саопштењу.

Према ријечима генералног директора корпорације ОАК Јурија Сљусарја, у производњи се налази још једна партија авиона која ће бити предата до краја године, преноси Спутник.

- Индустрија тијесно сарађује са Министарством одбране. Координационо веће владе надгледа како се обезбјеђују потребе оружаних снага за техником и испуњавају рокови испорука - додао је министар трговине Русије Денис Мантуров.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Р...
Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских ...
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 27m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 43m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 59m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 21m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 9m
    0