Istočni front, 272. dan: Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130

22.11.2022. 13:26
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 272. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prilikom pokušaja prelaska Dnjepra na lijevu obalu likvidirana grupa ukrajinskih diverzanata. Kijevski režim nastavlja sa grubim provokacijama protiv Zaporoške nuklearke, a Zapad je faktički saučesnik tih zločina, smatraju u ruskom MIP.

Zapadna varijanta stvaranja bezbjednosne zone oko Zaporoške nuklearke, koja predviđa demilitarizaciju Energodara, nije prihvatljiva, izjavio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Zapad zajedno sa Zelenskim pokušava da progura varijantu takozvane bezbjednosne zone oko Zaporoške nuklearke. To bi bilo dobro, ali riječ ‘bezbjednost’ predviđa demilitarizaciju Energodara, gdje će se, mi to savršeno shvatamo, garantovano odmah pojaviti borci Zelenskog. Nakon što preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom, ne daj Bože, naravno da će se baviti ucjenom mnogo višeg nivoa nego što to rade danas - objasnio je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.

Prema njegovim riječima, učestalost napada na Zaporošku nuklearku opada tek nakon što su potisnuti ukrajinski vatreni položaji na suprotnoj, desnoj obali Dnjepra u Nikopolju i Margancu.

Ranije je u saopštenju na sajtu IAEA navedeno da je direktor ove agencije Rafael Grosi „intenzivirao konsultacije“ o stvaranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane nakon granatiranja prošlog vikenda. Kako je Rogov ranije primetio, IAEA u svom saopštenju ponovo nije navela da je granatiranje izvela ukrajinska strana.

Ukrajinska služba bezbjednosti vrši pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, prenose ukrajinski mediji.

SBU za sada nije izdala zvanično saopštenje s tim u vezi.

Podsjetimo, SBU je 13. novembra pokrenula krivično djelo zbog crkvenih pjesama o Rusiji tokom bogosluženja u jednom u hramova lavre.

Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. vijeku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.

Mediji: Britanija predala Ukrajini rakete „Brimston 2“

Velika Britanija predala je Ukrajini precizno navođene rakete „Brimston 2“, piše list „Telegraf“.

List navodi da ove rakete imaju lasersko navođenje, a njihov domet je dvostruko veći nego u prethodnoj seriji.

Prema pisanju „Telegrafa“ London je prije oko šest mjeseci Kijevu poslao rakete vazduh-zemlja „Brimston 1“. ove rakete obično se lansiraju iz vazduha, ali su ukrajinske snage modifikovale kamione kako bi mogle da ih koriste kao lansirne platforme.

Broj raketa koje su isporučene nije otkriven.

Zaporoška oblast spremna da odbije ukrajinsku ofanzivu

U Zaporoškoj oblasti spremni su da odbiju ofanzivu ukrajinskih trupa, ruska vojska ima sve mogućnosti za to, izjavio je član glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Naša vojska spremna je da odbije pokušaje ofanzive ukrajinskih trupa. Formirana je pouzdana linija odbrane. Naša vojska ima borbeni duh i sposobnost da pruži otpor neprijatelju. Niko ni ne pomišlja da popusti - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, grupa ruske vojske na zaporoškom dijelu fronta neprestano se povećava.

Ruski pravnici: Ukrajinske naciste čeka tribunal zbog monstruoznog ubistva ruskih zarobljenika

Vojnici oružanih snaga Ukrajine koji su hicima u glavu ubili više od deset ruskih ratnih zarobljenika neće proći nekažnjeno. Za ovaj monstruozni zločin, kako ocjenjuju za Sputnjik ruski eksperti, ukrajinski nacisti, odgovaraće pred međunarodnim tribunalom.

Kako je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Rusija je spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika.

- Rusija će učiniti sve što je moguće u okviru međunarodnih mehanizama kako bi skrenula pažnju na ovaj zločin i izvela pred lice pravde one koji mogu biti umiješani - izjavio je Peskov, prenosi Sputnjik.

Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130

Ministarstvo odbrane Rusije je dobilo nove lovce Su-30SM2 i avione za obuku Jak-130, navodi se na sajtu vlade Rusije.

- Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona (OAK) iz Irkutska, koja je dio državne korporacije ‘Rosteh’, je proizvela i predala Ministarstvu odbrane Rusije nove lovce Su-30SM2 i avione za obuku Jak-130 - piše u saopštenju.

Prema riječima generalnog direktora korporacije OAK Jurija Sljusarja, u proizvodnji se nalazi još jedna partija aviona koja će biti predata do kraja godine, prenosi Sputnik.

- Industrija tijesno sarađuje sa Ministarstvom odbrane. Koordinaciono veće vlade nadgleda kako se obezbjeđuju potrebe oružanih snaga za tehnikom i ispunjavaju rokovi isporuka - dodao je ministar trgovine Rusije Denis Manturov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR
Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom R...
Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih ...
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    8h 32m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    18h 50m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    18h 56m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    18h 54m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    17h 45m
    0