Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika

23.11.2022. 11:09
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 273. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage granatirale su Donjeck granatama NATO kalibra. Ministarstvo odbrane Rusije prvi put je pokazalo upotrebu dronova „Moskit“ u Ukrajini. Zalihe oružja u zapadnim zemljama, uključujući SAD, dostigle su kritično nizak nivo zbog isporuka Kijevu.

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su 143 granate kalibra 155 i 152 milimetra, saopštila je Narodna milicija DNR.

Granatirani su okruzi devet naselja DNR. U napadima su ranjena dva civila, a oštećeno četiri zgrade i jedan civilni objekat.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Rusije uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i tehnika: jedan višecevni raketni sistem „Grad“, tri haubice D-30, osam jedinica oklopne i automobilske tehnike i četiri ukrajinske bespilotne letjelice. Ubijeno je više od 60 pripadnika ukrajinskih snaga.

U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR, ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije kapetan Ivan Filiponenko.

Prema njegovim riječima, ubijeno je do 55 pripadnika ukrajinskih snaga i uništena su dva tenka, tri oklopna transportera, četiri bespilotne letjelice i 17 specijalnih vozila.

Američka Centralna obavještajna agencija namjerava da vrbuje Ruse koji su nezadovoljni specijalnom operacijom ruske vojske u Ukrajini, piše „Volstrit džurnal“ pozivajući se na zamjenika direktora CIA Dejvida Marloua.

- Po cijelom svijetu tražimo Ruse koji osjećaju prema tome (specijalnoj operaciji) gađenje kao i mi. Otvoreni smo za saradnju - navodi list dio onoga što je Marlou govorio tokom obraćanja u analitičkom centru pri Univerzitetu „Džordž Mejson“.

U srijedu će u cijeloj Ukrajini biti planirana isključenja struje, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“.

Njemačke vlasti su prije početka specijalne vojne operacije smatrale da bi brz poraz Ukrajine bio najbolja opcija sa ekonomskog gledišta, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u intervjuu za „Si-En-En“.

- Njemački stav je u nekom trenutku bio da bi, ako se to dogodi, to bila katastrofa i da bi bilo bolje da se sve završi brzo i da se Ukrajina preda - objasnio je Džonson.

Prema njegovim riječima, Berlin je kao osnovu za ovakav pristup naveo „sve moguće ekonomske razloge“.

Džonson je dodao i da su francuske vlasti bukvalno do poslednjeg trenutka negirale mogućnost oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Hakovani podaci kadeta i predavača Akademije Službe bezbijednosti Ukrajine

Hakerska grupa RaHDit („Zli ruski hakeri“) objavila je na antifašističkom portalu „Nemesis“ spiskove kadeta i predavača Akademije Službe bezbijednosti Ukrajine, čiji je server ranije hakovala grupa „Zarja“.

Hakeri su objavili podatke više od 400 ljudi koji će najskorije vrijeme popuniti redove ukrajinskih specijalnih službi, kao i onih koji obučavaju buduće agente SBU. Objavljene su adrese za registraciju, brojevi telefona, pojedinačni brojevi iz državnog registra fizičkih lica, elektronske adrese i stranice na društvenim mrežama, digitalni kodovi na instant mesindžerima i automobilske registarske tablice.

Između ostalog, procurili su i spiskovi nastavnih grupa, obrazovnih programa, pa čak i učinak kadeta iz specijalnih predmeta.

Postoji napredak u vezi sa situacijom oko Zaporoške nuklearke, generalni direktor IAEA sarađuje sa Rusijom, Ukrajinom i nizom evropskih zemalja, izjavio je za Sputnjik zamjenik šefa agencije i šef odeljenja za nuklearnu energiju IAEA Mihail Čudakov.

- O situaciji u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani – lično generalni direktor IAEA radi sa nama, on radi sa ovom situacijom. – i sa predsjednikom Rusije i predsjednikom Ukrajine. Ova situacija je potpuno pod njegovom kontrolom, ja nisam u toj grupi. Ali želim da kažem da ima pomaka, ima razgovora na ovu temu, uključeni su lideri drugih evropskih zemalja koji bi trebalo da utiču na rezultat - objasnio je Čudakov.

Zaharova o saopštenju UN povodom ubistva ruskih vojnika: Izbjegavaju da procijene činjenično stanje

Ujedinjene nacije se kriju iza opštih fraza kada iznose ocjene ubistva ruskih vojnika u Donbasu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- U ovom slučaju se kriju iza opštih fraza, izbegavajući bilo kakvu procjenu činjeničnog stanja - napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je ovako prokomentarisala saopštenje da su Ujedinjene nacije uznemirene bilo kakvim kršenjima ljudskih prava povodom video snimka surovog nasilja nad ruskim vojnicima u Donbasu.
Zaharova je podsjetila kako su, ocjenjujući događaje u Buči, „UN bile više nego rječite, konkretne i proaktivne“.

Zločin nad ruskim vojnicima u Makejevki

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ukrajinski vojnici ciljano ubili, hicima u glavu, više od 10 zarobljenih ruskih vojnika. Kako dodaju u Ministarstvu, ovaj zločin niko neće uspjeti da prikaže kao „tragični izuzetak“.
Podsjetimo, radi se o video-snimku obračuna ukrajinskih snaga sa ruskim zarobljenicima u Makejevki koji se pojavio na internetu, prenosi Sputnjik.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog ovog slučaja, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija je spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika.

Stalni predstavnik Rusije u UN Dmitrij Poljanski saopštio je da se Rusija povodom ubistva, obratila UN. Američki list „Njujork tajms“ objavio je da je potvrdio autentičnost video-snimaka sa mjesta streljanja ruskih ratnih zarobljenika u Makejevki.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR
Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom R...
Istočni front, 272. dan: Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130 Istočni front, 272. dan: Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    3h 11m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    13h 29m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    13h 35m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    13h 33m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    12h 24m
    0