Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije

28.11.2022. 17:59
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 278. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U borbama kod Artjomovska (Bahmut), DNR, ukrajinska vojska trpi značajne gubitke, piše „Njujork tajms“. Ruska vojska je uništila i osmatračnicu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti.

Posada samohodne artiljerijske jedinice „Akacija“ uništila je osmatračnicu ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, rekao je Sputnjiku komandant artiljerijske jedinice Oružanih snaga Rusije.

- Izviđačke jedinice su otkrile neprijateljsku osmatračnicu. Dobili smo koordinate cilja, otišli ​​na položaje. Izviđanje je potvrdilo da je cilj pogođen - rekao je komandant artiljerijske jedinice, prenosi Sputnjik.

Oružane snage Ukrajine pretrpele su značajne gubitke u borbama kod Artemivska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), ljekari su prebrojali oko 240 ranjenih za jedan dan, objavio je „Njujork tajms“. Kako se navodi, u petak, 25. novembra, zabilježeno je oko 50 ranjenih, dan ranije broj povrijeđenih je dostigao čak 240 osoba. Oružane snage Ukrajine su proteklih dana poslale značajna pojačanja u to područje, uključujući specijalne snage i snage teritorijalne odbrane da ojačaju svoje pozicije.

 Rusija neće ostaviti Zaporošku nuklearku – mediji šire lažne vijesti

Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije , saopštila je gradska uprava, komentarišući spekulacije medija.

- Mediji aktivno šire lažne vijesti da Rusija, navodno, planira da se povuče iz Energodara i napusti Zaporšku nuklearnu elektranu. Ta informacija nije tačna - navodi se u saopštenju administracije, objavljenom na njenom Telegram kanalu.

Kao jedan od dokaza, administracija je navela saopštenje da planiraju da naprave rezervni izvor napajanja za Zaporošku nuklearnu elektranu. Pored toga, prošle nedjelje su počeli radovi na prevođenju dva agregata na režim toplog isključenja za grijanje mještana Energodara.

Planski se, kako navode nadležni, osoblje prebacuje pod nadležnost ruske organizacije, zaposleni dobijaju pasoše Ruske Federacije.

- Zaposleni, uključujući operativno osoblje, potpisali su ugovore o radu sa novim poslodavcem. Osoblje dobija platne kartice Promsvjazbanke i, shodno tome, platu koja je veća nego u prethodnim ugovorima sa NAEK-om (ukrajinskim Energoatom) - navodi se u saopštenju, koje prenosi Sputnjik.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprječavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsjetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Sekretar ODKB: Rusija neće upotrijebiti nuklearno oružje

Generalni sekretar Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) Stanislav Zas odbacio je mogućnost da Rusija upotrijebi nuklearno oružje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, imamo samo jednu državu u ODKB koja ima nuklearno oružje – Rusku Federaciju. Vojna doktrina predviđa slučajeve u kojima se nuklearno oružje koristi. Ali verujem da čak i u ovoj sadašnjoj teškoj, veoma napetoj situaciji, upotreba nuklearnog oružja ne dolazi u obzir - rekao je šef ODKB u intervjuu televiziji ONT, prenosi Sputnjik.

- Istovremeno treba svi subjekti svjetske politike, ne samo Rusije, da shvate katastrofalne posljedice takvih koraka. Stoga, isključujem mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u sadašnjim uslovima - dodao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR
Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih ...
Istočni front, 272. dan: Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130 Istočni front, 272. dan: Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    4h 46m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    15h 4m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    15h 10m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    15h 8m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    13h 59m
    0