Istočni front, 298. dan: Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR

18.12.2022. 20:20
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 298. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Šojgu obišao vojnike u zoni specijalne operacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je tokom radne posjete Južnom vojnom okrugu izvršio inspekciju grupe trupa u zoni specijalne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je helikopterom preletio zone raspoređivanja trupa, provjerio prve linije fronta ruskih jedinica u zoni specijalne operacije, utvrđenja i odbrambene linije.

Na prvoj liniji fronta ministar je razgovarao sa vojnicima i zahvalio im na uzornom izvršavanju zadataka, prenosi Sputnjik.

Ministar je takođe primio raporte komandanata o situaciji i dejstvima ruske vojske u pravcima vojnih operacija.
Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini i Donbasu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je zadatak operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema riječima predsjednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbijednost Rusije.

Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Jakovljevka u DNR, nastavlja se njegovo čišćenje od ostataka ukrajinske vojske, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Takođe u Donjeckom pravcu, ukrajinske snage su kontranapadom bezuspješno pokušavale da povrate izgubljene položaje. Artiljerijskim udarima i dejstvima ruskih jurišnih grupa kontranapadi su odbijeni. Neprijatelj je pretrpio gubitke i vraćen je na prvobitne položaje. Ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena oklopna vozila i tri automobila. U kupjanskom pravcu je u napadu na selo Kislovka u Harkovskoj oblasti ubijeno do 25 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan oklopni transporter i dva automobila.

Portparol je dodao da su u krasno-limanskom pravcu u LNR u napadu ruske artiljerije uništene neprijateljske rezerve. Osim toga, preventivnim udarom na jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine presječeni su pokušaji protivnika da izvrši izviđanje u pravcu naselja Golikovo i Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici. Gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu su u protekla 24 časa iznosili 60 poginulih i ranjenih vojnika, jedan tenk i dva kamioneta.

U južnodonjeckom pravcu uništeno je ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Ševčenko i Dorožnjanka u Zaporoškoj oblasti. U rejonu naselja Vremevka u DNR uništena je neprijateljska remontno-evakuaciona grupa. U oblastima naselja Novomihajlovka, Vladimirovka u DNR i Novosjolovka. U Zaporoškoj oblasti uništene su tri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine. U ovom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno borbeno oklopno vozilo, tenk tegljač i dva kamioneta.

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija pogodile su komandno mjesto 113. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Krasni Liman u DNR, a uništeno je i 109 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 144 okruga.

U rejonu naselja Konstantinovka u DNR otkriven je položaj i uništen kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-36.

PVO sistemi oborili su ukrajinsku bespilotnu letjelicu u Donjeckoj Narodnoj Republici, a presreli su i devet raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema „Himars“ u Hersonskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici. Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 344 aviona, 184 helikoptera, 2.676 bespilotnih letjelica, 398 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.149 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 931 borbeno vozilo za višecjevne bacače raketa, 3.691 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 7.650 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć, prenosi Sputnjik.

Ukrajinske snage tokom noći ponovo granatirale Donjeck

Ukrajinske snage tokom noći ponovo granatirale Donjeck. Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio na to da se SAD sve dublje uvlače u ukrajinski sukob.

Glavni uslov za stvaranje bezbijednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane trebalo bi da bude povlačenje ukrajinskih trupa na rastojanje sa kojeg neće moći da vrše napade na elektranu, izjavio je za Sputnjik član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Zapadne zemlje i režim Zelenskog nastavljaju da spekulišu na temu stvaranja bezbijednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane. Iako je svima jasno da opasnost po nuklearnu elektranu dolazi isključivo od boraca Zelenskog, koji su više puta gađali ovaj objekat. Stoga postoji samo jedna varijanta za stvaranje bezbijednosne zone u kojoj Kijev povlači svoje trupe i teško naoružanje na rastojanje sa kojeg neće moći da izvršavaju napade na nuklearnu elektranu - objasnio je Rogov, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, prema njegovim rečima, zaštita i obezbeđivanje stanice biće u nadležnosti Rusije. Ranije je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više puta izjavljivala da je potrebno stvoriti bezbijednosnu zonu oko Zaporoške nuklearke.

Teritorija hotela „Viktorija“ u Kijevskom rejonu Donjecka, kao i tri stambene zgrade u centralnom Vorošilovskom rejonu grada, našli su se pod udarom ukrajinskih projektila, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 sata 28 puta otvorile vatru ka teritoriji Donjecke Narodne Republike, ispalivši 133 jedinice municije. U napadima su ranjena dva čoveka, saopšteno je iz Predstavnštva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Američki zvaničnici pokušali su da spriječe Kijev da isplanira i izvrši napad na načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova, piše list „Njujork tajms“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije Istočni front, 278. dan: Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom R...
Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih zarobljenika Istočni front, 273. dan: Peskov: Rusija spremna za međunarodnu istragu o ubistvima ruskih ...
Istočni front, 272. dan: Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130 Istočni front, 272. dan: Ruska avijacija dobila nove avione Su-30SM2 i Jak-130
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    12h 49m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    2h 31m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    12h 55m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    12h 53m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    11h 44m
    0