Историјски тренутак: Црна Гора на путу враћања српског идентитета

15.10.2024. 21:37
5
ИЗВОР: rt.rs

Послије пуне три и по деценије, Црна Гора дочекала је резултате пописа, податке колико је у држави крајем прошле године било Црногораца, колико Срба, колико православаца, колико их говори црногорским, колико српским језиком, без Мила Ђукановића и ДПС-а на власти.

Данас, свако за себе у Црној Гори, упоређујући податке, може да одговори на питање колико су претходни пописи, и онај 2003. и посебно онај 2011, одражавали стварно стање, а колико су били резултат етничког, политичког, културног инжењеринга.

Подгорички портал "Борба", јутрос је најављујући резултате пописа позвао грађане Црне Горе да их не "дочекају у рововима", већ да сви "почну мало више уважавати различитости по узору на много сређенија друштва".

А, упоредни резултати кажу да је Срба у Црној Гори крајем прошле године било за четири одсто више него на попису 2011. године, а Црногораца за четири одсто мање.

Познаник са сјевера Црне Горе, учесник литија, пјешачења за одбрану светиња прије пет година, ове промјене објашњава не чињеницом да се толико Срба доселило у Црну Гору или да их је толико више рођено, него "дашком слободе који је стигао послије августовских промјена 2020. године".

- За три деценије ово је први пут да смо слободно могли рећи ко смо и шта смо, које смо вјере, којим језиком говоримо, да смо могли да се изјаснимо без пријетњи по посао, егзистенцију, породицу, по главу - каже он.

Објављени подаци говоре и да је ово највећи број становника Црне Горе који су се на пописима послије Другог свјетског рата изјаснили као Срби. Тако се на попису 2003. године 32 посто становника изјаснило као Срби, док је 2011. године Срба, послије јаке кампање ДПС-а било 28,7, односно, испод 30 одсто.

Неки ранији подаци тек су свједок тешког етничког инжењеринга који је спровођен над народом Црне Горе. Па је тако 1953. године у Црној Гори било 6,4 посто Срба, Црногораца 86,6 одсто. Осам година касније, 1961, Срба је било 2,99, Црногораца 81,37 одсто, слично је било и 1971. када је Срба било тек 3,3 посто.

Тек 1991. број Срба у Црној Гори "осјетно" је скочио на 9,34 посто, Црногорци су пали на 61,86 одсто. Ваља, међутим, имати у виду да је те године српским језиком у овој држави говорило више од 510.000 становника у односу на 43,18 посто пописаних ове године.

- Добро је да се све завршило, да је једном стављена тачка на причу о идентитетским питањима у Црној Гори. Када погледамо проценте, јасно видимо да су се ствари ресетовале на попис из 2003. године. Проценти етничке припадности сада су врло слични, односно показују трендове из 2003. године, и то показује да је то био моменат, кључни тренутак када се кренуло у процес заокруживања идентитета двије етничке групе, односно Срба и Црногораца - каже за РТ Балкан политички консултант Владимир Добросављевић.

По његовој оцјени, из тих разлога не треба да збуњује ни што се у односу на тај попис смањио број људи који говоре српским језиком – 2003. је говорило 61 проценат, сада око 43 одсто.

- То је посљедица заокруживања два идентитета, смањио се број тзв. дуалиста, он је сада око 10 одсто, и по природи ствари долазимо до потпуног заокруживања два идентитета што је по мени добра ствар за саму Црну Гору - каже Добросављевић.

Саговорник истиче да је Црна Гора овим показала да је "мултиетничка, мултикултурална држава, мултилингвистичка, мултиконфесионална, а да би увијек била стабилна, просперитетна мора да буде постигнута једна врста мултиконсензуалне демократије".

- Овај попис је и показатељ да се зауставио један шовинистички тренд у покушају асимилације наших сународника у Црној Гори, што ове бројке апсолутно доказују - закључује Добросављевић.

Према ријечима Бошка Вукићевића, "након објављивања резултата првог слободног пописа може се констатовати да је у Црној Гори коначно заустављен процес десрбизације и да се она постепено враћа свом изворном идентитету".

- У периоду који је претходио величанственим литијама постојао је пројекат злочиначке диктатуре да Црна Гора буде установљена као антисрпска држава, а да проценат Срба у нашој земљи буде сведен на 'пристојну мјеру', тј. испод 20 одсто. Такав пројекат је доживио крах, а удио Срба је порастао – рекао је.

Он додаје да је "првим слободним изјашњавањем грађана о националној припадности, вјери и језику, без притисака, уцјена и пријетњи", Црној Гори омогућено добијање "аутентичне личне карте у којој ће писати, макар за наредних десет година, да у овој држави ипак преовладава српски идентитет".

- Значајан процентуални пораст грађана српске националности у односу на претходни попис (+4,2 одсто), уз одржавање неспорне већине оних којима је српски језик матерњи (благи пораст српског језика) и још значајније већине вјерника СПЦ – непобитно показују и доказују да наша држава припада српском идентитетском коду. Црна Гора се коначно враћа себи, свом историјском идентитету. На резултате пописа не треба гледати као на нечију побједу, или као на пораз неког другог, већ првенствено као на добијање исправне личне карте наше државе. Прошла су времена побједа и пораза – дошло је вријеме за помирење - наводи Вукићевић.

Слика

У првом реаговању на објављене резултате пописа, закључује се да од "данас на сметлиште историје напокон одлази шовинистички поредак који су установиле лажне грађанске структуре, које су на бруталној дискриминацији српског народа градиле лажно грађанско друштво и лажну стабилност у држави".

Вукићевић закључује и да су "србомрзитељски грађанисти, који су били основни кочничари демократских процеса и помирења у земљи – данас доживели још један, страховит пораз".

- Након данашњих резултата пописа становништва, челични темељ добијају иницијативе о повратку већинског српског језика као службеног у држави и црногорске тробојке као народне заставе. Осим тога, име језика у основним школама се мора под хитно мењати и за сада добити неутралан назив – матерњи (како би дјеца на крају године имала могућност да у свједочанству упишу име језика које желе). Такве иницијативе више нико не може, нити има права оспорити ни спријечити. Приоритетна дужност политичара је њихово покретање, а њихово остварење представљаће симбол обновљене Црне Горе, у којој је сваки грађанин свој на своме. Што је још битније, баш овакви резултати пописа представљају основ општенародног помирења у нашој земљи - закључује Вукићевић, према коме ће "повратак Његошеве капеле на Ловћен бити првобитни знак да је такво помирење започето".

Предсједник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић за РТ Балкан каже да је први важан утисак након објављивања резултата то да су Срби у Црној Гори "порасли" за готово пет процената, те да је број грађана који говоре српским језиком доминантан.

- Самим тим сматрам да би већ у наредним данима посланици владајуће коалиције на државном нивоу требало да уђу у процес нормирања српског језика као службеног у Црној Гори и мислим да више нема никаквих препрека да се то учини. Са друге стране, поставља се, наравно, увек то питање колико је попис био регуларан, јер сматрам да је број Срба у Црној Гори можда већи од овог што смо видели. Било како било, Срби су данас у Црној Гори на 33 посто, што значи да смо трећина грађана Црне Горе и да самим тим треба размислити, можда, о увођењу статуса конститутивног народа - каже Дајковић.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Realista 16.10.2024. 14:08
    Bìtno je da su članica NATO-a,da imaju euro,granicu prema Srbiji i da su otjerali ruse...
  • Generic placeholder image
    Paljanin 16.10.2024. 10:28
    Nije korektan naslov, Crnogorci se i nisu odrekli srpskog identiteta vec je skrivan od strane politike, ako vidite da i oni koji se izjasnjavaju kao Crnogorci govore srpskim jezikom i pravoslavni su, jasno je da oni ne negiraju da crnogorstvo=srpstvo, sem odredjene manjine njih kojima je to razlika.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 16.10.2024. 07:24
    Tako će se i Bošnjaci vratiti svom identitetu. Možda će do tada promjeniti još koji identitet jer su skloni tome ali sam siguran da će se sjetiti svojih korjena.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 16.10.2024. 01:19
    Oj ture, nema mitomanije,imaju Srpske Zemlje, a neophodno je da se odklone posljedice turske okupacije.
  • Generic placeholder image
    Ime: 15.10.2024. 22:27
    AHAHAHAHA IDE MITOMANIJA
Повезане вијести
Најблиставији духовни траг Најблиставији духовни траг
Одговор краља Петра књазу Николи 1904: Да живи таст мој, да живи српски народ јуначке Црне Горе! Одговор краља Петра књазу Николи 1904: Да живи таст мој, да живи српски народ јуначке Црне...
Српска д‌јеца након више од 20 година уче на матерњем језику Српска д‌јеца након више од 20 година уче на матерњем језику
Најчитаније
  • У Сарајеву преминула дјевојчица (16) након вађења зуба
    20h 48m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    21h 59m
    0
  • Могу ли женска дјеца наслиједити крсну славу?
    23h 1m
    19
  • Потврђена оптужница против жене која је пијана напала сестру у Источној Илиџи
    22h 3m
    0
  • Хапшење због дроге и нелегалног оружја
    5h 14m
    0