Јабуково сирће у служби здравља и љепоте

20.10.2020. 22:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Колико год чудно звучало, јабуково сирће као природни, вишенамјенски кухињски додатак је и велики савезник здравог и лијепог изгледа.

Све што вам треба јесте органско, нефилтрирано и непастеризовано јабуково сирће и мало времена. Користи ли га се исправно - брише пигментацијске мрље, ублажава опекотине те чисти и враћа сјај коси, а многи га пију ујутро уз воду како би им покренуо метаболизам и олакшао процес мршављења.

Тоник за лице

Након што јабуково сирће почнете користити у њези коже, оно може направити чуда. Дјелује тако што посвјетљује, брише пигментацијске мрље и затеже кожу, дајући јој сјај. Али, ако имате осјетљиву кожу избјегавајте методу третирања коже јабуковим сирећем.

Тоник за лице од јабуковог сирћета направите тако што разриједите једну кашику сирћета с неколико капи воде те нанесете на лице ватом. Поступак поновите три пута седмично, а ако имате јако осјетљиву кожу, у мјешавину додајте више воде те је користите једном до два пута током седмице.

Уклања нечистоћа с косе

Јесте ли икад примијетили како вам је шампон престао дјеловати након неколико седмица кориштења, тјерајући вас да купите нови који ће дати осјећај свјежине и волумен вашој коси? За то разлог може бити гомилање масноћа и прљавштине. Лако је заборавити како је тјеме попут коже лица те му је понекад потребно дубинско чишћење. Због тога, козметички дерматолози савјетују да два пута током мјесеца, након шампонирања, излијте једну до двије мале кашике јабуковог сирћета на косу те измасирајте тјеме неколико минута прије доброг испирања. Не брините се, мирис неће остати у коси.

Ублажава опекотине

Ако мислите да ће утрљавање јабуковог сирћета на црвену и врућу кожу направити више штете него користи - варате се. Било да је ријеч о опекотинама од сунца или руковања с нечим врућим, дерматолози савјетују да на опекотину преко вате ставите мало неразријеђеног јабуковог сирћета и аминокиселине у њему ће помоћи у хидратацији коже те смањити иритацију.

Чишћење четкица за make-up

Јабуково сирће одлично је у уклањању свих облика прљавштина, па тако и заостале шминке на прибору којим га наносите. Тако ћете спријечити гомилање и размножавање бактерија које могу узроковати кожне упале те акне. Помијешајте једну шољу топле воде с неколико кашика јабуковог сирћета те четке и четкице намочите у отопину. Оставите да одстоји 15 минута те потом добро четкице исперите водом и оставите да се осуше.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 58m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 55m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    15h 17m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 31m
    3
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    22h 28m
    0