Једите двије банане дневно и тијело ће вам бити захвално

04.09.2019. 09:08
0
ИЗВОР: Б92

Ако вам само двије банане дневно постану рутина у периоду од мјесец дана, ваше тијело ће вам бити захвално заувијек.

Банане су богате витаминима и минералима и благотворно дјелују на наше здравље. Нутриционисти тврде да ако само мјесец дана дневно једете двије банане, учинићете велико добро за ваш организам и ваше здравствено стање.

Боље расположење

Ово воће садржи састојак триптофан, врсту бјеланчевине коју тијело претвара у серотонин, познат као хормон среће. Захваљујући њему, који брже продире у мозак, наше расположење је на врхунцу, па смо срећнији. У бананама има доста триптофана, па зато када се осјетите лоше или вам се чини да је на помолу депресија, навалите на ово воће. Поред тога, серотонин дјелује смирујуће и побољшава сан.

Убрзана пробава

Ово воће је одличан извор влакана, због чега регулише све цријевне проблеме. Уколико поједете једну банану прије оброка, нећете имати проблема са надутошћу. То је зато што, иако многи мисле другачије, банане нису кривци за затвор. Напротив, регулишу и убрзавају пробавни систем.

Регулисан притисак и здраво срце

Садрже врло мало натријума, али су пуне калијума, што је одлично за регулисање крвног притиска и здравље срца. Научници тврде да свакодневно конзумирање банана може да смањи ризик од настанка срчаног удара за чак 40 одсто.

Пуни енергије

Када се осјећате малаксало и исцрпљено, слободно навалите на банане. Због влакана које садрже пружиће вам додатну енергију. О томе довољно говори чињеница да је спортисти редовно једу за остваривање бољих резултата. Наиме, магнезијум који се налази у овом воћу је одличан за раст мишића.

Лијече горушицу

Добар су извор антацида, који су заслужни за лијечење непријатне горушице. Уколико вашем организму недостаје гвожђе, банане вам могу помоћи. Материје из банане стимулишу црвена крвна зрнца и производњу хемоглобина и значајно помажу анемичним особама.

Боље памћење и концентрација

Студенти који једу банану за доручак, ужину и након ручка имају знатно већи ниво концентрације, тврде научници, пише Ствар укуса. То је зато што калијум из банане подстиче рад мозга и олакшава учење и памћење.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    7h 27m
    0
  • Крађа у Палама
    5h 45m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    20h 4m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    23h 52m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    2h 12m
    0