Какви су ефекти ограничене марже на основне животне намирнице у Српској

08.12.2021. 19:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Неколико врста основних животних намирница у Републици Српској у просјеку је јефтиније од четири фенинга до пола марке.

То је заправо ефекат ограничених маржи на основу Уредбе Владе Републике Српске, која је ступила на снагу 24. новембра.

Маржа је ограничена на со, животињску маст, сунцокретово уље и биљну маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храну за дојенчад и храну за бебе и лијекове.

У промету на мало, умјесто доскорашњих десет одсто, маржа је сада осам одсто, а у велепродаји је смањена са осам на шест одсто.

– Наведеним процентом смањења марже производи за које је ограничена маржа јефтинији су у просјеку од 0,04 КМ до 0,50 КМ зависно од производа и паковања – кажу у Министарству трговине и туризма Републике Српске.

Маржа код производње фармацеутских препарата и лијекова у малопродаји смањена је са 20 на 18 одсто, а постојећа маржа у промету на велико се умјесто досадашњих осам смањује на шест одсто.

– Тресла се гора, родио се миш. Отприлике се на то своди смањење маржи које није толико видљиво у односу на очекивања потрошача – оцјењује за Српскаинфо Муриса Марић испред Удружења потрошача “Дон”.

Чињеница је да је предузета мјера, али да се разлика у новчанику отприлике мјери са неколико фенинга.

– У коначници то значи да вам у новчанику остаје двије марке на 100 КМ за производе на које је маржа ограничена – прецизира Марићева.

Појефтинили су и лијекови због ограничене марже и то само за неколико фенинга, али су се због тога фармацеути побунили и чак запријетили пресељењем у Федерацију БиХ. Подсјећамо да су лијекови у БиХ најскупљи у региону.

– Ма, то је страшно, нек их буде срамота. То је једна тужна и ружна прича, чак су пријетили потрошачима да неће бити лијекова које ионако плаћамо најскупље – оцјењује Марићева.

Она каже да се потрошачи надају да цијене хране бар неће расти због горива које је појефтинило.

– Мада, цијене је више тешко пратити јер се чудне ствари дешавају на тржишту и берзама. Ми се сада бавимо економском аналитиком, а не заштитом потрошача – додаје Марићева.

Слика


Истовремено, званична статистика каже да су цијене у октобру веће за четири одсто у односу на исти мјесец прије годину дана.

Од  12 главних одјељака производа и услуга,  на мјесечном нивоу више цијене забиљежене су у седам,  док су цијене у пет одјељака остале непромјењене.

Када се погледају појединачне цијене коју објављује Завод за статистику Републике Српске, у октобру прошле године је, рецимо, литар јестивог уља у просјеку је коштао 2,17 КМ, док је у октобру ове године његова просјечна цена 3,07 КМ. Дакле, скупље за 0,90 КМ.

Килограм бијелог хљеба коштао је у просјеку, по статистичким подацима, 2,16 КМ, а у октобру ове године 2,33 КМ. Гориво је у просјеку било 1,80 КМ на бензинским пумпама у октобру прошле године, а сада 2,25 КМ.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић оцијенила је недавно да се у наредном периоду очекују турбуленције на тржишту, а да Влада Српске чини све што може да не дође до несразмјерно високих цијена и да не дође до несташице. 

Она је истакла да ни озбиљни аналитичари не говоре да у скоријем периоду можемо очекивати стабилизацију.

– Маржа јесте само један дио укупне цијене која се формира прије продаје, тако да је та маржа управо дио циене на који Влада може да утиче. Поред саме набавне цијене производа, ту је и цијена паковања и транспорта. Сви ти трошкови се укалкулишу приликом формирања коначне цијене производа. На те претходне кораке Влада РС не може да утиче и то зависи од самог трговца, од способности сналажења на самом тржишту, а наравно и доступности  на тржишту – објаснила је министарка Гашић.

Она је подсјетила да се морамо руководити чињеницом да је тржиште Републике Српске и БиХ слободно тржиште, на којем се цијене производа формирају слободно.

Истиче да се на глобалном тржишту дешавају такве турбуленције које нико није могао да предвиди, те да се одлуке доносе без могућности предвиђања.

– Трудимо се да грађанима омогућимо нормалан живот, да не дође до несразмјерно високих цијена, да обезбиједимо неке основне ствари, да не дођемо у ситуацију да буде несташица – оцијенила је Гашићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ
Најчитаније
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 18m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 52m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 6m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 10m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    15h 50m
    0