Књига Саше Николића о Јединици жандармерије из Пала

10.11.2022. 09:53
1
ИЗВОР: srna.rs

Епски пјесник и припадник Јединице жандармерије Пале при Полицијској управи Источно Сарајево Саша Николић објавио је своју 13. књигу у којој је у прози и епској поезији описао ратни и послијератни период паљанске Јединице жандармерије.

Николић је рекао Срни да књига под називом "Јединица жандармерије Пале", која је објављена почетком новембра, садржи и пратећу фото-документацију у периоду од 1992. до 2022. године на 185 страница.

- Првог новембра било је 30 година од формирања ове јединице, која је више пута мијењала назив. Називала се Сарајевско-романијски одред, па Први одред Специјалне бригаде полиције, Јединица за подршку Источно Сарајево. Од 2013. до 2019. године добија назив Јединица за подршку Пале, а од 1. августа 2019. до данас Јединица жандармерије Пале - навео је Николић.

Он је рекао да Јединица жандармерије Пале извршава сложеније послове и задатке с циљем безбједности грађана и њихове имовине, а пружа подршку и другим полицијским јединицама у Српској када је то потребно.

Рецензију за књигу "Јединица жандармерије Пале" потписују министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и дипломирани професор српског језика и књижевности Дијана Стјепановић.

Покровитељи књиге су град Источно Сарајево и аутор, а штампа је "Астра" из Рогатице.

Николић је објавио 13 књига, осам у епској поезији и пет у прози.

Своју прву књигу "Срби - Дрецељ и Дрецељани", коју је објавио у Београду 2012. године, током прошле и ове године успио је да екранизује и по њој је снимњен документарни филм "Одбрана села Дрецељ", који је од 15. јула приказан широм Републике Српске.

Филм је снимљен поводом 30 година од формирања Друге романијске моторизоване бригаде Војске Републике Српске с циљем његовања културе сјећања на српске борце који су бранили село Дрецељ, које је послије Дејтона припало Олову.

Филм, који је преведен са српског на руски језик, синоћ је приказан и на Међународном филмском фестивалу у Краснодару у Русији.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    М 15.11.2022. 06:28
    За шта људи паре бацају, не знам ко ово чита уопште?
Повезане вијести
Маријана Петронић објавила нову књигу "Форе и метафоре" Маријана Петронић објавила нову књигу "Форе и метафоре"
Ускоро у продаји књига „Одликовани и унапређени ЈВуО 1941–1945“ аутора Верољуба Малетића и Дејана Ђерића Ускоро у продаји књига „Одликовани и унапређени ЈВуО 1941–1945“ аутора Верољуба Малетића и...
Књига "Живот и дјела Јелене Допуђе" чува сјећање на знамениту Сокочанку Књига "Живот и дјела Јелене Допуђе" чува сјећање на знамениту Сокочанку
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 6m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 41m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 40m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 7m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 59m
    0