Ćirilica mora da se zaštiti

06.08.2021. 09:32
0
IZVOR: Srna

Ćirilica mora da se zaštiti, ne smije se dozvoliti da se iz bilo kog razloga potiskuje iz srpskog jezika, rekao je predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika u Srbiji Sreto Tanasić.

Tanasić je naveo da ohrabruje to što se čulo od predstavnika Srba s obje strane Drine koji su, kako su naveli, dogovorili da do 15. septembra - Dana jedinstva, usvoje nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Vest koju smo čuli ohrabruje. Danas se ne zna šta je službena upotreba srpskog jezika, gde nužno da se upotrebljava, u kojim domenima - rekao je Tanasić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, zakon treba da kaže gdje je potrebno upotrebljavati srpski standardni jezik, a postojanje druga dva naroda u Srpskoj ne bi smjelo uticati na to da Srbi izgube svoje pismo - ćirilicu.

- S obzirom na to da su u Srpskoj konstitutivna i druga dva naroda, potrebno je omogućiti njima da se služe latinicom bar u onoj meri u kojoj se u drugom entitetu omogućuje prisustvo ćirilice - rekao je Tanasić, koji je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

U svakom slučaju, istakao je, ćirilica mora da se zaštiti, ali ne na štetu onih koji ćirilicu ne doživljavaju kao svoje pismo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    8h 5m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    23h 35m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    22h 49m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    23h 6m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    10h 36m
    0