Dijete lažno dojavilo da su postavljene bombe u dvije škole

17.06.2022. 17:04
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona saopštilo je da će protiv maloljetnog lica biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu zbog sumnje da je imejlom poslalo dojavu da je u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla postavljena eksplozivna naprava.

Maloljetno lice osumnjičeno je da je počinilo krivično djelo zloupotreba znaka za pomoć i opasnost.

Policija je 16. juna, po naredbi Opštinskog suda u Tuzli, izvršila pretres stambenih prostorija koje koristi osumnjičena osoba, te pronašla i izuzela tragove i dokaze važne za krivični postupak.

Policijskoj stanici Centar u Tuzli 6. juna radnik Srednje medicinske škole Tuzla prijavio je da je na službenu imejl adresu zaprimljena poruka da je u pomenutoj školi postavljeno eksplozivno sredstvo.

Odmah nakon zaprimljene prijave, policija je izvršila evakuaciju učenika i radnika škole, nakon čega je izvršen kontradiverzioni pregled prostorija u kojima nije pronađena eksplozivna naprava.

U cilju rasvjetljavanja opisanog krivičnog djela, policija je pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla izvršila izuzimanje potrebne dokumentacije, te preduzela sve mjere i radnje u svrhu identifikacije pošiljaoca spornog imejla.

Na osnovu prikupljenih informacija, uz saradnju sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, policijski službenici došli su do saznanja da je mogući počinilac maloljetna osoba.

U proteklom periodu Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona zaprimila je određen broj prijava o postavljenim eksplozivnim napravama i u drugim školama i jednom tržnom centru, gdje je kontradiverzionim pregledom utvrđeno da se radi o lažnim dojavama, najvjerovatnije sa ciljem zaustavljanja nastavnog procesa, koje su izazvale uznemirenost građana i bespotrebno angažovanje većeg broja policijskih službenika, kao i pripadnika Vatrogasne jedinice i Službe hitne medicinske pomoći.

U saopštenju se navodi da službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta Uprave policije Tuzla, u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, intenzivno preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje na prikupljanju digitalnih tragova i dokaza, u cilju identifikacije i procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela.

Komentari 0
Povezane vijesti
Muftija koji je tuzlanske Srbe spasio ustaškog pokolja na Badnje veče 1942. Muftija koji je tuzlanske Srbe spasio ustaškog pokolja na Badnje veče 1942.
U selu nadomak Drvara nastavu pohađaju samo dva učenika U selu nadomak Drvara nastavu pohađaju samo dva učenika
Policija pronašla majku koja je bebu ostavila na deponiji Policija pronašla majku koja je bebu ostavila na deponiji
Najčitanije
 • Pronađena opojna droga i oružje u Istočnom Novom Sarajevu
  8h 58m
  5
 • Požar u Istočnom Starom Gradu (FOTO)
  3h 56m
  0
 • Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
  10h 21m
  2
 • Prasići opet poskupjeli
  15h 23m
  0
 • U toku sanacija klizišta u Potkrajevima, saobraćaj jednom trakom
  14h 7m
  1