Hitno izvršiti provjeru bezbjednosti puta Foča-Sarajevo

17.02.2024. 13:01
1
IZVOR: radiofoca.com

Učestali odroni na magistralnom putu Foča-Sarajevo ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju na ovoj dionici, zbog čega bi nadležni trebalo da reaguju i na vrijeme preduzmu mjere kako bi se preduprijedile veće posljedice, smatraju u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Navode da je neophodno da upravljač puta što prije izvrši provjeru bezbjednosti saobraćajnice, potom pristupi otklanjanju nedostataka kako bi se povećala sigurnost, a smanjio rizik od saobraćajnih nezgoda. Iz Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ odgovaraju da se magistralni put Foča-Sarajevo, dionica Dobro-Polje-Miljevina-Trnovo već nalazi na listi prioriteta za sanaciju.

Kamenje, zemlja, stijene na kolovozu, gotovo su svakodnevan prizor na magistralnom putu Foča-Sarajevo. Temperaturne razlike u zimskom periodu, kao i sama konfiguracija puta-usjeci, zasjeci i strme kosine, dodatno pogoduju odronjavanju. Apel nadležnima posljednjih dana i mjeseci stiže sa više adresa, ali se rješenje još čeka.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS podsjećaju da je prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH upravljač puta odgovoran za bezbjednost. Održavanje puta mora biti tako da osigura bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, kaže za Radio Foču, zamjenik direktora Agencije, Milija Radović.

- Podsjećam i ko vrši nadzor nad stanjem puta i preduzima mjere, dakle prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz redovne aktivnosti policije koja, ako uoči, neke nepravilnosti na putu obavještava upravljača, zatim saobraćajna inspekcija, a onda i u preduzeću „Putevi Srpske“ imaju zaposlena lica, nadzorni organi, koji su dužni da vrše obilazak puta, da uočavaju nedostatke i predlažu mjere za otklanjanje tih nedostataka-naveo je Radović.

Radović podsjeća da je Agencija licencirala određen broj fizičkih i pravnih lica za provjeru puteva sa aspekta bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj u skladu sa pravilnikom koji je usvojilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS. Predlaže da se apel uputi Javnom preduzeću „Putevi Republike Srpske“, koje je prema zakonu odgovorno za bezbjednost saobraćaja na putevima kojima upravlja, da provedu postupak provjere puta, sa akcentom na probleme odranjanja, kosina i bezbjednosti u tunelima, kompletne dionice Foča-Sarajevo ili poddionice Dobro Polje-Miljevina-Trnovo.

- Da stručna lica pregledaju dionicu, daju preporuku upravljaču šta treba da uradi da bi otklonio te nedostatke. Onda se od strane Puteva planiraju sredstva i realizuju te preporuke, na taj način da se poveća bezbjednost i smanji rizik od saobraćajnih nezgoda. To bi značilo da će se negdje postavljati mreža, gdje nije postavljena, a gdje ne može mreža postoje druge građevinske mjere kojima se može izvršiti stabilizacija tih kosina da ne dolazi tako često do odrona. Na taj način bi sasvim sigurno doveli do toga da imamo bezbjedniju dionicu, a manje neželjenih slučaja - pojasnio je Radović.

U Putevima Republike Srpske navode da je, u međuvremenu, na magistralnom putu Foča-Sarajevo, dionica Trnovo-Dobro Polje-Miljevina, pored postojeće saobraćajne signalizacije, zaštitinih mreža i ograda, postavljena i dodatna signalizacija koja sve učesnike u saobraćaju upozorava na mogućnost odrona, jer se cijela ta dionica nalazi u kosini koje su na nekim dijelovima visoke i preko stotinu metara. Na većem dijelu ove dionice, dodaju, postoje zaštitne mreže, ali one ne mogu da zadrže krupniju stijensku masu, kao što je to bio slučaj u prethodnih par dana.

- Magistralni put prvog reda Foča-Sarajevo, dionica Trnovo-Dobro Polje-Miljevina nalazi se na listi prioriteta za sanaciju. Predstavnici Javnog preduzeća u pregovorima sa Svjetskom bankom ovaj putni pravac su izdvojili kao jedan od prioriteta sa sanaciju, a finalizacija i odobrenje sredstava se očekuju polovinom ove godine - istakli su za Radio Foču u Putevima Srpske.

Odroni kamenja na magistralnom putu Foča-Sarajevo prisutni su godinama unazad. Posljednjih mjeseci učestali su, a za posljedicu imaju saobraćajne nezgode, materijalnu štetu na vozilima, pa čak i nezgode sa smrtnim ishodom. Podsjećamo, u novembru prošle godine na ovoj dionici, u mjestu Dobro Polje, vozač kamiona poginuo je kada je na vozilo pri izlasku iz tunela pala stijena  i usmrtila ga.

Piše: Radmila Prvulović

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Šta kaže... 18.02.2024. 14:01
    ...hitno! Ahahahahahaha...
Povezane vijesti
Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    17h 47m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 20m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    19h 54m
    3
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    52m
    0
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    21h 0m
    0