ISTOČNO VS. SRPSKOG SARAJEVA

14.09.2022. 12:24
1
IZVOR: katera.news

U Cekovića kući na Palama je sinoć 13. 9. 2022. godine, a sve u sklopu Dana Istočnog Sarajeva, otvorena izložba fotografija Između sjećanja stradanja i slobode, autora Rajka Paštara. Svi mi koji se sjećamo stradanja i živimo u krvlju stečenoj slobodi poželjeli smo da se još jednom podsjetimo kako je prije trideset godina stvarano Srpsko Sarajevo. Išli smo ćutke, jer sve nas to još uvijek suviše boli, sloboda nas boli. Idemo najviše ili isključivo zbog onih koji su sa nama samo u sjećanju, onih koji su nama izvojevali slobodu, ali je nisu i dočekali. Samo zbog njih me sve i boli.

Obilazeći izložbu shvatio sam da autor uopšte ne spominje, a kamoli da ima fotografije iz Srpske Opštine Centar. Ona za njega nije ni postojala. Gdje smo to mi bili, za šta smo ginuli? Gdje je poginuo moj otac, moj stric, moj ujak od 29 godina, moje komšije? Izložba i cijela manifestacija je priređena u čast Slave Grada. Kog? Iz čega je taj Grad postanuo? Trideset godina i mi već zaboravljamo tako formalne stvari kao što je činjenica o opštinama koje su taj Grad činile. Kako li smo tek lako zaboravili one koji su ga otemeljili svojim kostima koje smo u vrećama iznijeli na Mali Zejtinlik. Znate li išta, kad se već ničega ne stidite.

Slika

Ponajmanje zbog mene i nas kojima je odavno svejedno, koji razumijemo da vi ni za šta niste krivi i da sam ja matoro profesorsko zakeralo, pišem vam zbog Njih. Ova djeca iz Srednjoškolskog centra to ne znaju, kako profesorica da im objasni da je postojala i ta nevažna Opština i u njoj Koševski bataljon, kad eksponate govore drukče? Na stranu činjenica da izloženi eksponati obiluju pravopisnim greškama koje se ne opraštaju učenicima nižih razreda osnovne škole.  Za vas je sve normalno, sve prolazi, sve je super.

Iskreno se nadam da će se bar neko izviniti građanima moje Opštine koji u najvećem broju danas žive u vašem Istočnom Sarajevu, ali su takođe oživjeli istok i daleki istok  naše Republike Srpske. Ne zbog mene i ne zbog onih koji su je stvarali, nego zbog ove djece dok i oni još nisu otišli.

Piše: Saša Knežević

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  ex_S_Sa 15.09.2022. 10:10
  Hvala profesore na kritičkom tekstu. Kultura sjećanja, šta to bi?
Povezane vijesti
„Bosanski kralj Tvrtko“ „Bosanski kralj Tvrtko“
Sarajevske propagandne manipulacije sa ubijenom djecom na teritoriji bivšeg Grada Sarajeva Sarajevske propagandne manipulacije sa ubijenom djecom na teritoriji bivšeg Grada Sarajeva
Otvoreno pismo Srbina sa Ilidže gradonačelnici Grada Sarajeva Benjamini Karić Otvoreno pismo Srbina sa Ilidže gradonačelnici Grada Sarajeva Benjamini Karić
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  11h 14m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  12h 42m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  10h 54m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  8h 0m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  13h 43m
  0