Mali Zejtinlik - svjedočanstvo žrtve naroda Sarajevsko-romanijske regije

16.06.2022. 14:36
1
IZVOR: srna.rs

Narod Sarajevsko-romanijske regije dao je ogromnu žrtvu za stvaranje Republike Srpske, o čemu najbolje svjedoči vojničko groblje "Mali Zejtinlik" i brojni spomenici širom ove regije, izjavio je danas na Sokocu predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Ostojić je istakao da se specifičnost borbe naroda ove regije ogleda u tome što su u ratu svojom borbom i žrtvom sačuvali vjekovna ognjišta, da bi se, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, napuštajući svoje domove opet žrtvovali za Republiku Srpsku.

- Narod Sarajevsko-romanijske regije sada živi širom Republike Srpske, ali i van njenih granica. Veliki dio tog stanovništva danas živi u mojoj Bijeljini i smatram da smo učinili sve da se ti ljudi u našem gradu osjećaju kao ravnopravni građani - rekao je Ostojić.

On je istakao i da mjesto predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske nije doživio kao privilegiju već kao obavezu i odgovornost, posebno imajući u vidu stanje u okviru boračko-invalidske zaštite i same Boračke organizacije.

- Moj zadatak biće da najviše radim na jedinstvu srpskog naroda, kao najpotrebnijem faktoru za opstanak Srpske. To nam je usud i na popravljanju tog stanja svi ćemo raditi - istakao je Ostojić.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 30 godina od deklaracije Narodne skupštine o proglašenju Republike Srpske, kojom su stvorene njene institucije, koje su toj formi dale suštinu.

- Obilježili smo i 30 godina od stvaranja Vojske Republike Srpske čiji su pripadnici sa puškom u rukama odbranili ono što je 1992. godine proglašeno. Srpska je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma stekla međunarodno priznanje i ona će vječno živjeti, ako je budemo čuvali u miru, kao i u ratu - poručio je Ostojić.

Osim toga što Boračka organizacija Republike Srpske u svojim osnovnim ciljevima ima njegovanje tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata, Ostojić kaže da im je zadatak da se zalažu i bore za prava kategorija koje zastupaju jer situacija na tom polju nije najsjajnija.

- Moraćemo još puno da radimo. Od institucije Srpske za rješavanje ovih pitanja tražim da se sa nama založe još više i da to stanje značajno popravimo, jer su borci svojom žrtvom to i zaslužili - naglasio je Ostojić.

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas se obilježava herojska odbrana Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj je živote položilo više od 4.000 srpskih boraca.

Tim povodom je na groblju "Mali Zejtinlik" služen pomen za sve poginule srpske borce, a potom su položeni vijenci i cvijeće na Centralni krst. Na ovom vojničkom groblju sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Parastos poginulima služen je potom u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, na čijim su zidovima u unutrašnjosti ispisana imena više od 4.000 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije bila je jedan od najtežih zadataka koje je izvršila Vojska Republike Srpske, odnosno Sarajevsko-romanijski korpus tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Korpus je formiran 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Sjedište Korpusa bilo je u Lukavici. Korpus je bio razmješten na širem području Sarajeva, imao je 15.000 do 18.000 boraca naspram daleko brojnijih snaga Prvog i Drugog korpusa takozvane ABiH. Jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa bile su u dvostrukom obruču.

Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja Sarajevsko-romanijskog korpusa. U borbama tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je više od 4.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa, dok ih je oko 10.000 ranjeno.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Borac 2-Romanijske 16.06.2022. 17:22
    Koliko je boraca 1 i 2 Romanijske brigade, neposrednih učesnika u ovim događajima bilo danas. Ako je neko vidio jednoga neka odgovori na ovome portalu.
Povezane vijesti
Sutra obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije Sutra obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije
Obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije Obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    22h 58m
    6
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    19h 16m
    17
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    19h 3m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    22h 25m
    2
  • Trebević postaje centar medicinskog turizma
    13h 13m
    0