Мали Зејтинлик - свједочанство жртве народа Сарајевско-романијске регије

16.06.2022. 14:36
1
ИЗВОР: srna.rs

Народ Сарајевско-романијске регије дао је огромну жртву за стварање Републике Српске, о чему најбоље свједочи војничко гробље "Мали Зејтинлик" и бројни споменици широм ове регије, изјавио је данас на Сокоцу предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Остојић је истакао да се специфичност борбе народа ове регије огледа у томе што су у рату својом борбом и жртвом сачували вјековна огњишта, да би се, након потписивања Дејтонског споразума, напуштајући своје домове опет жртвовали за Републику Српску.

- Народ Сарајевско-романијске регије сада живи широм Републике Српске, али и ван њених граница. Велики дио тог становништва данас живи у мојој Бијељини и сматрам да смо учинили све да се ти људи у нашем граду осјећају као равноправни грађани - рекао је Остојић.

Он је истакао и да мјесто предсједника Борачке организације Републике Српске није доживио као привилегију већ као обавезу и одговорност, посебно имајући у виду стање у оквиру борачко-инвалидске заштите и саме Борачке организације.

- Мој задатак биће да највише радим на јединству српског народа, као најпотребнијем фактору за опстанак Српске. То нам је усуд и на поправљању тог стања сви ћемо радити - истакао је Остојић.

Он је подсјетио да се ове године обиљежава 30 година од декларације Народне скупштине о проглашењу Републике Српске, којом су створене њене институције, које су тој форми дале суштину.

- Обиљежили смо и 30 година од стварања Војске Републике Српске чији су припадници са пушком у рукама одбранили оно што је 1992. године проглашено. Српска је потписивањем Дејтонског мировног споразума стекла међународно признање и она ће вјечно живјети, ако је будемо чували у миру, као и у рату - поручио је Остојић.

Осим тога што Борачка организација Републике Српске у својим основним циљевима има његовање традиције Одбрамбено-отаџбинског рата, Остојић каже да им је задатак да се залажу и боре за права категорија које заступају јер ситуација на том пољу није најсјајнија.

- Мораћемо још пуно да радимо. Од институције Српске за рјешавање ових питања тражим да се са нама заложе још више и да то стање значајно поправимо, јер су борци својом жртвом то и заслужили - нагласио је Остојић.

На Сокоцу и Равној Романији данас се обиљежава херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца.

Тим поводом је на гробљу "Мали Зејтинлик" служен помен за све погинуле српске борце, а потом су положени вијенци и цвијеће на Централни крст. На овом војничком гробљу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Парастос погинулима служен је потом у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Корпус је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске. Сједиште Корпуса било је у Лукавици. Корпус је био размјештен на ширем подручју Сарајева, имао је 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване АБиХ. Јединице Сарајевско-романијског корпуса биле су у двоструком обручу.

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса. У борбама током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је више од 4.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Borac 2-Romanijske 16.06.2022. 17:22
    Koliko je boraca 1 i 2 Romanijske brigade, neposrednih učesnika u ovim događajima bilo danas. Ako je neko vidio jednoga neka odgovori na ovome portalu.
Повезане вијести
Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије
Обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије Обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    21h 2m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    22h 51m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    17h 20m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    17h 7m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    20h 29m
    2