Mikrosoft ukida podršku za Windows 7 koji se koristi na trećini računara širom svijeta

14.01.2020. 12:58
0
IZVOR: Katera

Mikrosoft od utorka više neće podržavati 11-godišnji operativni sistem. Za korisnike to znači da će Mikrosoft prestati da ažurira i pruža bezbjednosne zakrpe za Windows 7.

Promjene će se odraziti na stotine miliona ljudi jer više od jedne trećine računara koristi Windows 7, navodi NetMarketShare. To je nešto manje od Windows 10, najpopularnijeg operativnog sistema, koji se nalazi na otprilike polovini svjetskih računara. Windows 10 se koristi na 900 miliona uređaja, prema posljednjim brojevima kompanije Mikrosoft.

Mikrosoft je rekao da korisnici operativnog sistema Windows 7 još uvek mogu da koriste svoje računare poslie utorka, ali kompanija upozorava da će biti izloženi "većem riziku za viruse i malvere".

Kompanija ohrabruje ljude da izvrše nadogradnju na Windows 10 za 139 USD ili kupe novi uređaj koji koristi Windows 10 ako je njihov računar stariji od tri godine. Ranije se nudila i besplatna nadogradnja sa sistema Windows 7 na Windows 10 kada je Mikrosoft pokrenuo svoj najnoviji operativni sistem prije više od četiri godine.

Kao i drugi proizvođači operativnih sistema, Mikrosoft redovno završava podršku za svoj zastarjeli softver. Prestao je da podržava Windows 8 tokom 2016 i Windows KSP u 2014.

Windows 10 pokrenut je 2015. i obuhvatio je nekoliko ažuriranja uglavnom ispraznog Windowsa 8, uključujući poboljšani izgled, mogućnost korišćenja Cortana govornog pomoćnika i poboljšane sigurnosne funkcije.

Komentari 0
Povezane vijesti
U ponudi onlajn kurs o upotrebi Majkrosoft ofisa U ponudi onlajn kurs o upotrebi Majkrosoft ofisa
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    11h 45m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    13h 0m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    18h 51m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    17h 18m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    19h 10m
    0