Momo Kapor o Hilandaru

15.01.2023. 11:16
0
IZVOR: Manastir Hilandar/ Facebook

Evo kako je Momo Kapor pisao o Hilandaru.

"Putovanje na Hilandar se ne planira – jednostavno nešto vas pozove i vi osetite da morate da odete tamo."

Momo Kapor o posjeti Hilandaru pisao je sa osobitim oduševljenjem, smatrajući ga idealnim mjestom za jednog pisca, koji takvu vrstu askeze i monaštva obavlja uvijek kada piše knjigu.

- Velika lekcija koju sam dobio u životu je lekcija iz Hilandara. Kad odeš na Hilandar i ostaneš neko vreme, vratiš se potpuno oslobođen sujete. Jednostavno shvatiš da nisi niko i ništa i da je to fantastično i da sve te gluposti kojima si robovao, uspeh, novac, slava, da to sve ne vredi ništa. To je takvo mesto gde se za vreme noćnog bdenja pojavljuju svi mrtvi i svi živi i ti se oslobađaš tereta ovog sveta, približavaš se najvišem stepenu duhovnosti i izgleda ti besmislena rečenica koju si dotad upotrebljavao: „Idemo na to i to mesto, tamo se dobro jede“.

To je najveća glupost, koju sam izgovarao često u životu. Što kaže Končalovski, na poljskom ve-ceu kod njegove majke gosti su pisali: „Ovde se završava kulinarska umetnost gospođe Končalovski“. Ne pada ti više na pamet da se nerviraš što nisi dobio neku nagradu, izgledaš samom sebi bedan kada se setiš da si se nervirao što nisi zastupljen u nekoj antologiji, što te nisu negde pozvali, a ja nikud ni ne idem uglavnom.

Hilandar je mesto gde je vreme stalo. Ono tamo ništa ne znači. U njemu su u svakom trenutku svi živi i svi mrtvi. U razgovoru sa kaluđerima, malo-malo, pa neko pomene oca Savu koji je rekao da sada treba raditi ovo ili ono. Pitao sam ko je otac Sava, koga tako često pominju. Pogledali su me u čudu: „Sveti Sava!“, odgovoriše u glas, kao da se to podrazumeva. On je tamo neprekidno, kao da je živ, samo malo odsutan, kao da je otišao na metoh u Kakovu kod Jerisosa, pa će da se vrati. U takvom duhovnom stanju, koje prožima život u Hilandaru, čovek može da ostane samo jedan dan, noć ili čitavu godinu, ili kao neki od monaha i punih četrdeset, tek, hodočasnik će postati bolji čovek.

To je idealno sedište za jednog pisca, koji takvu vrstu askeze i monaštva obavlja uvek kada piše knjigu. Nije slučajno što je Hilandar najstarije sedište naše pismenosti i književnosti, što su tamo pisali najveći duhovi koje ima ovaj narod. I uopšte, kada ćete doći u Hilandar? To putovanje se ne planira; jednostavno, nešto vas pozove i vi osetite da morate da odete tamo i nije dobro da odete pre nego što osetite da bi trebalo.

Put u Hilandar nije turizam, već lekcija iz ljudskosti, mogućnost da osetite zbog čega se razlikujete od životinjskog carstva ili carstva biznisa i politike. Svi ljudi koji jure za novcem, kojima je sticanje osnovni cilj u životu, koji stalno igraju rulet i misle da su besmrtni, a onda pročitate da su u zatvoru, ili da su umrli od infarkta, da su zaboravljeni za nedelju dana i pored obećanja zagrcnutih na sahrani da ih nikada neće zaboraviti, svi oni bi morali da se zamisle, možda posete Hilandar i provedu tamo neko vreme, da vide da nije stvar samo u jelu i piću ni sticanju, već u mudroj rečenici pokojnog oca Mitrofana: „Naše je samo ono što damo drugima“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ovako je govorio Momo Kapor – Dan u Srbiji počinje nečim tako rijetkim Ovako je govorio Momo Kapor – Dan u Srbiji počinje nečim tako rijetkim
Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora
Priča Mome Kapora za sve koji cijeli život nešto čekaju Priča Mome Kapora za sve koji cijeli život nešto čekaju
Najčitanije
 • Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića
  4h 35m
  6
 • Muškarac provalio u kuću, pretukao supružnike i ukrao 7.000 KM
  13h 24m
  0
 • Preminuo nekadašnji potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Savić
  7h 7m
  0
 • Na današnji dan odbačen Vens-Ovenov plan jer nije predviđao Republiku Srpsku
  13h 58m
  3
 • Punoljetstva slave ko da svadbu prave
  14h 50m
  2