Na Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu okončana sanacija kupole

26.11.2022. 12:51
0
IZVOR: srna.rs

Na Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu okončana je sanacija dotrajale konstrukcije i zamjena crijepa na kupoli površine 250 kvadratnih metara, a na proljeće slijede radovi na donjem dijelu krova, izjavio je Srni hramovni starješina protojerej-stavrofor Čedomir Đelmo.

Đelmo je rekao da je zamijenjen kompletan crijep i oštećena konstrukcija na kupoli, a preostala koja je bila u dobrom stanju dodatno zaštićena, kao i da su postavljeni snjegobrani, kojih ranije nije bilo.

Prema njegovim riječima, cijena radova iznosila je oko 50.000 KM, s tim da su od tog iznosa ostali dužni još oko 10.000 KM.

- Nadam se da ćemo taj dug izmiriti u naredna dva do tri mjesece, kako bismo na proljeće započeli pripreme za sanaciju donjeg krova. Pratimo sve javne pozive, a za podršku ćemo se obratiti svim nadležnim institucijama i lokalnim zajednicama - naveo je Đelmo.

Radove na rekonstrukciji krova kupole, koji su počeli 24. oktobra, finansijski su pomogli Mitropolija dabrobosanska, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH, grad i Kanton Sarajevo, kao i opštine Novo Sarajevo i Centar.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu izgrađen je 1940. godine prilozima pravoslavnih Srba Dolačke parohije i brojnih vjernika iz drugih parohija.

Osveštan je 8. septembra 1940. godine u prisustvu patrijarha srpskog Gavrila, mitropolita dabrobosanskog Petra, više episkopa, sveštenika i oko 50.000 vjernika.

Dva puta je zatvaran i skrnavljen. U periodu od 1941. do 1945. godine zatvorila ga je vlast Nezavisne Države Hrvatske, a sveštenike protjerala.

U posljednjem ratu hram je bio opljačkan. Obnova je počela 1995. godine dolaskom nadležnog paroha i parohijana. Postavljena je nova instalacija, završeno oslikavanje hrama, obnovljena zidna ograda, te očišćena fasada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    5h 26m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    23h 31m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    19h 40m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    23h 19m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    17h 47m
    0