Navršile se 23 godine od nekažnjene otmice srpskih novinara na Kosmetu

21.08.2021. 09:04
0
IZVOR: SRNA

Udruženje novinara Srbije /UNS/, sa svojim ogrankom na Kosmetu, podsjeća da su danas 23 godine od nekažnjene otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića kod Velike Hoče u opštini Orahovac, te najavljuju da će sa mjesta na kojem su oteti uputiti ponovo zahtjev za pokretanje istrage.

Na mjestu gdje su Slavuj i Perenić posljednji put viđeni UNS je postavio spomen-obilježje na srpskom i albanskom jeziku na kojem piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih".

Spomen-obilježje rušeno je sedam puta, saopšteno je iz UNS-a.

Zahtjev da se pokrenu istrage i dođe do pravde, na koju se čeka više od dvije decenije, predstavnici UNS-a i brojni novinari ponovo će uputiti sutra upravo sa tog mjesta.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prijepodnevnim časovima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu koji je u to vrijeme bio pod kontrolom albanske terorističke organizacije oslobodilačka vojska Kosova.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

U saopštenju se podsjeća da nisu rasvijetljene i druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

Od 1998. godine do 2005. godine kidnapovano je i ubijeno ukupno 14 novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
U paklu Skenderije U paklu Skenderije
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 53m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 49m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 53m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 46m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 43m
    0