Navršile se 32 godine o ubistava srpskih policajaca

04.04.2024. 10:53
3
IZVOR: srna.rs

Muslimanske paravojne formacije "Zelene beretke" su u Policijskoj stanici Novo Sarajevo prije 32 godine mučki ubile srpskog policajca Peru Petrovića, a u policijskoj školi na Vracama Mileta Lizdeka iz Mokrog /32/ i Milorada Pupića /29/ iz Zenice.

U napadu na tadašnju Školu MUP-a na Vracama 4. aprila 1992. godine ranjeni su Duško Jević, Miodrag Repija i Risto Lubura. Prethodo je 3. aprila 1992. godine poginuo srpski policajac Drago Ninković u Derventi.

Peti april je datum kada su Srbi shvatili da je rat u BiH neizbježan - tog dana, u skladu sa dogovorom političkog i policijskog rukovodstva takozvane republike BiH, Školu MUP-a na Vracama trebalo je da preuzme srpska specijalna jedinica, već podijeljenog MUP-a.

Međutim, dogovor je izigran, a srpske pripadnike je dočekala paljba naoružanih kursista, većinom muslimana i Hrvata.

Tadašnji načelnika Škole MUP-a Mlađen Mandić rekao je da se za politički dogovor o podjeli MUP-a i da škola na Vracama pripada srpskoj policiji znalo i mjesec ranije što je bilo dovoljno da se muslimanski i hrvatski kadar pripremi da ga izigra.

Mandić je podsjetio da ga je u noći uoči napada direktor Škole Husein Balić obavijestio o navodnom kretanju naoružanih lica oko objekata i da je tada shvatio da je spremna zamka.

- Kada sam obilazio krug Škole, vidio sam neke rovove. Pitao sam tadašnjeg direktora Balića i Dževada Termića odakle rovovi ovde, na šta su odgovrili da su dobili podatak da će biti napad - prisjeća se Mandić.

Slika

Žrtve napada, Srbi, pripadnici specijalne jedinice Milorad Pupić i Mile Lizdek, ubijeni su snajperskim hicima sa obližnjeg Šanca.

Inspektor u MUP-u Republike Srpske Simo Tuševljak, stručnjak za oblast istraživanja ratnih zločina, podsjetio je da je 4. aprila u policijskoj stanici u Sarajevu mučki ubijen policajac Pero Petrović.

Njega su uhapsile muslimanske paravojne policijske snage u tadašnjem MUP-u Sarajevo i odvele ga u stanicu Novo Sarajevo, gdje je ubijen.

Pero Petrović posthumno je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Istog dana u napadu muslimanskih paravojnih formacija na Policijsku školu na Vracama ubijeni su Lizdek i Pupić, ranjeni Jević, Repija i Lubura, a povrijeđen Milorad Marić.

Slika

Lizdek i Pupić posthumno su odlikovani Ordenom Miloša Obilića.

Predsjednik Podružnice Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske u Istočnom Sarajevu Radovan Pejić rekao je da se uoči 4. aprila – Dana policije Republike Srpske, treba prisjetiti da je Skupština Srpske Republike BiH donijela i proglasila Ustav i Zakon o unutrašnjim poslovima, čime su stvorene formalnopravne pretpostavke za rad i djelovanje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske Republike BiH, danas MUP-a Republike Srpske.

Pejić je pojasnio da je, prema postignutim dogovorima sa političkim strukturama u federalnom Sarajevu, trebalo da se MUP takozvane republike BiH mirno podijeli, i to tako da dio muslimanskog MUP-a ostane u zgradi Federalnog MUP-a, hrvatski da se izmjesti u prostorije Centra službi bezbjednosti Sarajevo, a za sjedište srpskog dijela određene su prostorije Škole MUP-a na Vracama.

- Prema tom dogovoru, dio srpskog kadra angažovanog u Specijalnoj policiji sa Milenkom Karišikom na čelu iz Krtelja, gdje im je bilo sjedište, uputili su se na Vraca. Međutim, na njihovo opšte iznenađenje naišli su na oružani otpor zaposlenih koji su i kadete angažovali da, rekli su tada, brane Školu. Jasno nam je bilo da je pomenuti dogovor izigran i da smo podmuklo prevareni - navodi Pejić.

Pejić je naveo da je, prema instrukciji, otišao na Vraca, gdje je odmah bio angažovan u Centru veze srpskog MUP-a.

- Bio sam očevidac stalnih dejstava prema Školi. Često je bilo ranjenih jer, kada smo stavili i zastor da nas ne vide, stražari su nasumice pucali po nama. Bilo je tih groznih dana i ranjenih i poginulih, ali se radilo. Moram naglasiti da su dvojica kolega ranjena prilikom dolaska na Vraca, ali mi nije poznato kako su uspjeli izaći iz bolnice Koševo` - rekao je Pejić.

Komandant tadašnje srpske specijalne policije Milenko Karišik rekao je ranije da su njegovi specijalci "pola kruga Škole tada prešli bez ikakvih incidenata i otpora, a onda je iz dva pravca – Šanac i Grbavica, iz okolnih kuća i iz samog školskog centra, odakle su prvi pucnji otvoreni, počela pucnjava".

Ukupno 36 pripadnika specijalne jedinice srpskog MUP-a predvođenih Karišikom, 5. aprila, krenuli su iz baze u Krteljima da preuzmu Školu na Vracama i tom prilikom ih je napalo oko 180 pripadnika "Zelenih beretki".

Nakon što su srpski specijalci zauzeli objekte unutar Škole MUP-a na Vracama, predalo se oko 180 nesrpskih specijalaca, koji su iza sebe ostavili tačno 180 pušaka sa duplim, selotejpom zalijepljenim okvirima na svom oružju, što je jasno pokazalo njihove zločinačke namjere.

U Sarajevu ovaj događaj obilježavaju kao "dan odbrane policijske akademije", dok se u Republici Srpskoj 4. april slavi kao Dan policije. Za odbranu Republike Srpske život su dala 782 pripadnika MUP-a.

U Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine navodi se da oružani sukob nije počeo vojnim operacijama, već nizom atentata koje su počinili obični kriminalci koje je SDA angažovala i naoružala. 

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Realista 05.04.2024. 11:05
    Kakav dogovor ɓilmeze...prosto nevjerovatno kako izmislite opravdanja za svaki zločin.
  • Generic placeholder image
    zuka 04.04.2024. 20:33
    pa procitaj mamlaze da ste prekrsili dogovor
  • Generic placeholder image
    Realista 04.04.2024. 11:53
    Po ovome ispade da su srpski policajci izginuli braneći školu MUP-a...a ne prilikom napada na istu...
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 26m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 21m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 9m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 15m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 43m
    0