Nije samo teorija? “Paralelni univerzum postoji, imamo i dokaz”

19.06.2017. 14:53
0
IZVOR: geek.hr

Nove teorije sugerišu postojanje paralelnih univerzuma, a posljednja u nizu bavi se tzv. “Hladnom tačkom” za koju smatraju da je nastala nakon sudara između našeg i drugog univerzuma.

Već godinama naučnici istražuju područje “Hladne tačke”, nastale prije više od 13 milijardi godina i koja je od nas udaljena oko 1,8 milijardi svjetlosnih godina. Mjerenja univerzumskog pozadinskog zračenja pokazala su da je to područje hladnije od okoline za 0,00015 stepeni Celzijusa.

Istraživači smatraju da je hladnije zato što sadrži čak 10 hiljada galaksija manje od svog okruženja. Ali, nova studija pokazuje da je ”Hladna tačka” dokaz paralelnog univerzuma.

Ne može se u potpunosti isključiti da je “Hladna tačka” uzrokovana neobičnom fluktuacijom, odnosno kolebanjem određene pojave oko njene osnovne tendencije u kretanju”, izjavio je Tom Šenks, astronom na engleskom univerzitetu Durham.

Ono što je najuzbudljivije je da je ta tačka nastala nakon sudara između našeg i drugog univerzuma, koji još istražujemo. Ako detaljnija analiza to potvrdi, onda bi “Hladna tačka” mogla biti shvaćena kao prvi dokaz za paralelni univerzum”, tvrdi Shanks.

Beskonačan broj paralelnih univerzuma i svaki ima svoju verziju stvarnosti?

U prevodu, “Hladna tačka” bi mogla otkriti da naš univerzum sadrži beskonačan broj paralelnih univerzuma koji sadrže beskonačan broj stvarnosti.

Astronomski stručnjak Stjuart Klark tvrdi da ove nebrojive domene dolaze jedna pored druge u višim dimenzijama koje mi nismo u stanju direktno shvatiti i da svaki alternativni univerzum nosi vlastitu verziju stvarnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO) Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO)
Kina lansirala novu letjelicu u svemir Kina lansirala novu letjelicu u svemir
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    12h 58m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 42m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    6h 27m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    3h 26m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    3h 32m
    0