Od danas nabavna cijena goriva 3 KM (VIDEO)

04.03.2022. 09:13
0
IZVOR: ba.n1info.com

Brojni građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva sinoć su pohrlili na benzinske pumpe. Razlog tome je najavljeno poskupljenje goriva, koje iako se tvrdi da će biti 10 do 15 pfeniga, izaziva zabrinutost kod građana zbog još neprovjerene i nepotvrđene informacije da bi moglo biti i 4 KM u narednim danima. Poskupljenja koja se očekuju u prvom valu su između 15 i 20 pfeniga.

Cijena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste. Dobavljači u Bosni i Hercegovini od danas će nabavnu cijenu plaćati već tri marke, zbog čega će građani za litar goriva morati odvojiti i više. Na benzinskim pumpama su nastale velike gužve, a građani u strahu gorivo sipaju i u kanistere.

I dok se čeka da nove nabavne cijene budu na snazi, iz Vanjskotrgovinske komore BiH je potvrđeno da će cijene biti uvećane. S tim u vezi se očekuje da će od danas, 4. marta, nova nabavna cijena goriva na tržištu iznositi već 3 KM.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su već obavili razgovor sa prevoznicima međunarodnog prevoza putnika, čija je zabrinutost neminovna.

- Ta cijena postaje iznimno neisplativa, njihovo povećanje cijena usluga postaje iznimno neisplativo, odnosno njihovo povećanje cijena usluga bi dovelo do neisplativosti onih koji koriste taj prevoz i ugrozio njihovo poslovanje - kazao je Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Olakšanje za građane BiH bilo bi barem privremeno usvajanje SDP-ovog Prijedloga zakona o smanjenju ili privremenom ukidanju akciza na gorivo u BiH, čime bi troškovi goriva za građane bili manji za oko 40 pfeniga po litru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Kako živi prosječna mlada porodica u Srpskoj Kako živi prosječna mlada porodica u Srpskoj
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    22h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    22h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    19h 37m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    14h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    14h 47m
    0