Plenković: Žalimo zbog stradanja Srba

05.08.2020. 12:16
0
IZVOR: SRNA

Hrvatski premijer i lider HDZ-a Andrej Plenković poručio je u Kninu da Hrvatska "žali zbog žrtava ratnih zločina počinjenih sa hrvatske strane" i da se s tugom prisjeća stotina hiljada prognanika koji su protjerani sa svojih ognjišta.

U govoru povodom obilježavanja hrvatske zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja", Plenković je rekao da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba.

- Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane...Svjesni smo da je naša pobjeda u "Oluji" bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama - rekao je Plenković.

On je rekao da je "Hrvatska osigurala velik napor da obezbijedi povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti".

Plenković je rekao da treba iskazati pijetet prema nedužnim srpskim žrtvama, ali to očekuje i "od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama".

- Svi zločini koji ne zastarijevaju nastaviće se procesuirati - rekao je Plenković.

Hrvatska zločinačka akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom hrvatske zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.

Komentari 0
Povezane vijesti
Identifikovani posmrtni ostaci pet srpskih civila Identifikovani posmrtni ostaci pet srpskih civila
U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba
Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja" Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja"
Najčitanije
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    23h 38m
    2
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    10h 6m
    0
  • Kuglof
    20h 32m
    0
  • U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra
    8h 26m
    1
  • "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
    23h 53m
    1