Počeli radovi na izgradnji trase auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina

01.03.2022. 12:01
0
IZVOR: rts.rs

Na dionici budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa novim mostom na Savi, u Bosutu su počeli radovi na izgradnji te trase, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dužina dionice Kuzmin - Sremska Rača je 18 kilometara, sa mostom čija je izgradnja počela u oktobru 2019. godine.

Radovi na trasi počinju izgradnjom petlje Bosut, a predsjednik Vučić je rekao da je čuo od izvođača da je novi most preko Save kod Sremske Rače jedna od najbolje izgrađenih mostova u Srbiji.

Vučić je poručio izvođačima, turskoj kompaniji "Tašjapi", da će biti dovoljno građevinskog materijala za auto-put, ali da su njihovi zahtjevi za korekcijom cijene materijala djelimično opravdani.

Napomenuo je da je tačno da su poskupjeli i kamen, bitumen, cementi i sve ostalo, ali i da je rast cijena mogao da se predvidi i uračuna kada je potpisivan ugovor.

Vučić je naglasio da je to veoma važan dio auto-puta koji će spojiti zapadni Srem i cijelu Srbiju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci.

Početku izgradnje trase auto-puta prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasador Turske Hami Aksoj i predstavnici izvođača radova.

Predstavnici "Tašjapija" i "Puteva Srbije" upoznali su Vučića sa predviđenim radovima.

Vrijednost radova na dionici je oko 225 miliona evra.

Dionica Sremska Rača - Kuzmin sa mostom preko rijeke Save dio je projekta izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, projektovana za maksimalnu brzinu od 130 kilometara na sat.

Imaće po dvije kolovozne trake sa zaustavnim trakama.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje je u toku izgradnja mosta preko rijeke Save u dužini od 1.327 metara.

Pored izgradnje mosta preko rijeke Save, projektom je predviđena izgradnja mosta preko rijeke Bosut, kao i petlje Bosut i petlje Kuzmin koja predstavlja vezu auto-puta Beograd-Šid sa auto-putem Kuzmin-Sremska Rača.

Most preko rijeke Save povezuje Srbiju i BiH.

Kada je riječ o drugom kraku auto-puta Beograd-Sarajevo, auto-put će se graditi na trasi Požega - Užice - Kotroman - Višegrad - Sarajevo.

U završnoj fazi je projektovanje i očekuje se da će do polovine ljeta dio trase kroz Srbiju biti isprojektovan, a da će radovi početi do kraja 2022, najkasnije na proljeće 2023.

Radovi na izgradnji auto-puta sa druge strane Drine još uvijek nisu počeli, jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je da Srbija direktno finansira radove na dijelu od Sremske Rače do Bijeljine u vrijednosti od 100 miliona evra.

Predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, i članovi Predsjedništva BiH - Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, 8. oktobra 2019. godine su na mjestu budućeg mosta preko Save kod Sremske Rače svečano označili početak radova na auto-putu Beograd - Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo je oko četiri milijarde evra, koji dijelom treba da finansira i Turska.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vučić na obilježavanju početka radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin Vučić na obilježavanju početka radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin
Auto-put Sarajevo - Beograd i aerodrom u Trebinju zasad samo obećanja Auto-put Sarajevo - Beograd i aerodrom u Trebinju zasad samo obećanja
Vučić: Boli me glava kada razmišljam o auto-putu prema Sarajevu Vučić: Boli me glava kada razmišljam o auto-putu prema Sarajevu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 48m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    9h 12m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    7h 27m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    23h 56m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    9h 6m
    0