Почели радови на изградњи трасе ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина

01.03.2022. 12:01
0
ИЗВОР: rts.rs

На дионици будућег ауто-пута ка Сарајеву од Сремске Раче до Кузмина, заједно са новим мостом на Сави, у Босуту су почели радови на изградњи те трасе, у присуству предсједника Србије Александра Вучића.

Дужина дионице Кузмин - Сремска Рача је 18 километара, са мостом чија је изградња почела у октобру 2019. године.

Радови на траси почињу изградњом петље Босут, а предсједник Вучић је рекао да је чуо од извођача да је нови мост преко Саве код Сремске Раче једна од најбоље изграђених мостова у Србији.

Вучић је поручио извођачима, турској компанији "Ташјапи", да ће бити довољно грађевинског материјала за ауто-пут, али да су њихови захтјеви за корекцијом цијене материјала дјелимично оправдани.

Напоменуо је да је тачно да су поскупјели и камен, битумен, цементи и све остало, али и да је раст цијена могао да се предвиди и урачуна када је потписиван уговор.

Вучић је нагласио да је то веома важан дио ауто-пута који ће спојити западни Срем и цијелу Србију са Републиком Српском и БиХ, на правцу ка Сарајеву и Бањалуци.

Почетку изградње трасе ауто-пута присуствовали су и министар грађевинарства Томислав Момировић, директори "Коридора Србије" и "Путева Србије", Александар Антић и Зоран Дробњак, амбасадор Турске Хами Аксој и представници извођача радова.

Представници "Ташјапија" и "Путева Србије" упознали су Вучића са предвиђеним радовима.

Вриједност радова на дионици је око 225 милиона евра.

Дионица Сремска Рача - Кузмин са мостом преко ријеке Саве дио је пројекта изградње ауто-пута Београд - Сарајево, пројектована за максималну брзину од 130 километара на сат.

Имаће по двије коловозне траке са зауставним тракама.

Предвиђено је да будућа саобраћајница пролази кроз насеље Кузмин све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче, гдје је у току изградња моста преко ријеке Саве у дужини од 1.327 метара.

Поред изградње моста преко ријеке Саве, пројектом је предвиђена изградња моста преко ријеке Босут, као и петље Босут и петље Кузмин која представља везу ауто-пута Београд-Шид са ауто-путем Кузмин-Сремска Рача.

Мост преко ријеке Саве повезује Србију и БиХ.

Када је ријеч о другом краку ауто-пута Београд-Сарајево, ауто-пут ће се градити на траси Пожега - Ужице - Котроман - Вишеград - Сарајево.

У завршној фази је пројектовање и очекује се да ће до половине љета дио трасе кроз Србију бити испројектован, а да ће радови почети до краја 2022, најкасније на прољеће 2023.

Радови на изградњи ауто-пута са друге стране Дрине још увијек нису почели, јер у БиХ нису установљени начини финансирања пројеката, а предсједник Србије Александар Вучић понудио је да Србија директно финансира радове на дијелу од Сремске Раче до Бијељине у вриједности од 100 милиона евра.

Предсједници Србије и Турске, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, и чланови Предсједништва БиХ - Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, 8. октобра 2019. године су на мјесту будућег моста преко Саве код Сремске Раче свечано означили почетак радова на ауто-путу Београд - Сарајево.

Укупна вриједност пројекта изградње ауто-пута Београд - Сарајево је око четири милијарде евра, који дијелом треба да финансира и Турска.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић на обиљежавању почетка радова на дионици Сремска Рача-Кузмин Вучић на обиљежавању почетка радова на дионици Сремска Рача-Кузмин
Ауто-пут Сарајево - Београд и аеродром у Требињу засад само обећања Ауто-пут Сарајево - Београд и аеродром у Требињу засад само обећања
Вучић: Боли ме глава када размишљам о ауто-путу према Сарајеву Вучић: Боли ме глава када размишљам о ауто-путу према Сарајеву
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 35m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 53m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 20m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 8m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 29m
    0