Počelo obilježavanje 9. januara - Dana Republike u Palama

09.01.2022. 13:13
0
IZVOR: KATERA

Predstavnici Boračke organizacije opštine Pale, opštinsko i gradsko rukovodstvo danas su parastosom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, polaganjem vijenaca na centralni spomenik na Trgu Republike Srpske počeli dvodnevno obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

Vijence su na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Palama položili su potomci poginulih boraca Vojske Republike Srpske, predstavnici Boračke organizacije opštine Pale, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i drugih predstavnika boračkih kategorija.

Predsjednik Predsjedništva BO Pale Jasna Lazarević Gavrilović čestitala je svim borcima Vojske Republike Srpske Dan Republike, te istakla da se ne smiju zaboraviti oni koji su stvarni stvaraoci Srpske.

Slika

Ona je istakla da su danas ispred BO Pale vijence položili dječaci i djevojčice, jer time žele pokazati da Republika Srpska ima svoju budućnost.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da je tri decenije postojanja Republike Srpske veliki i istorijski trenutak, te da njen značaj najbolje pokazuje u Palama, u Srpskom Sarajevu.

Ćosić je dodao da je danas prilika da se pokaže da 30.000 datih života za Republiku Srpsku nije bilo uzalud, te da ona generacijama koje dolaze ostaje u amanet.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su na ovom prostoru Sarajevsko-romanijske regije uklesani temelji Republike Srpske i da je ovdje pisana njena istorija.

Slika

Jugović je naglasio da je za Republiku Srpsku mnogo krvi proliveno, da je mnogo ofanziva odbijeno, da bi potpisivanjem Dejtonskog sporazuma mnogo ljudi ostalo bez svojih domova.

On je dodao da opština Pale danas sa posebno pažnjom obilježava Dan Republike Srpske.

Nakon polaganja vijenaca u Kulturnom centru "Pale" danas je nastavljeno obilježavanje Dana Republike Srpske održavanjem okruglog stola posvećenu Danu Srpske i njenom velikom jubileju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 54m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 49m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 37m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 43m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    21h 11m
    0