Počeo 45. Savezni festival guslara svih srpskih zemalja u Istočnom Sarajevu

14.10.2022. 21:06
2
IZVOR: katera.news

U Istočnom Sarajevu večeras je počeo 45. Savezni festival srpskih guslara svih srpskih zemalja.

Na ovom festivalu, takmičarskog karaktera, u polufinalu se predstavilo 40 guslara sa područja Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, sa pjesmama od 20 do 30 stihova.

Slavko Jeknić, predsjednik Saveza srpskih guslara istakao je da je ova organizacija, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, jedna od najznačajnih za očuvanje srpske tradicije, jer ne poznaje granice između srpskog naroda i povezuje ih, te prenosi znanja na mlađe generacije.

- Cilj Saveza srskih guslara je, osim očuvanja srpske tradicije, da prenesemo znanje na mlađe generacije i zato s ponosom možemo reći da imamo garnituru od tridesetak mladih srpskih guslara, koji će slavu gusala prenositi u narednih četiri, pet decenija – rekao je on.

On je objasnio da na večerašnjem takmičaru učestvuje 40 najboljih guslara,  po deset iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, te deset prvoplasiranih sa prošlogodišnjeg festivala, a da u sutrašnje finale prolazi dvadeset najboljih.

Slika

Foto: katera.news

Govoreći o repertoaru takmičenja, Jeknić je rekao da se guslari na polufinalnoj večeri predstavljaju sa 20 do 30 stihova rimovanih i nerimovanih pjesama različitih autora, dok je za finale rezervisana isključivo narodna epska poezija u rasponu od 40 do 50 stihova.

Prema njegovim riječima, žiri će, prilikom odabira najboljih, uzimati u obzir način guslanja i pjevanja, stav i ponašanje guslara prilikom izvođenja pjesme, dramski efekat, te da li guslar nosi kompletnu ili djelimičnu nošnju, koja mora predstavljati određeno podneblje.

Jeknić je napomenuo da svjetska kulturna zajednica proglasila pjevanje uz gusle nematerijalnim kulturnim nasljeđem čovječanstva, što, kako kaže, govori o prepoznatoj kulturnoj vrijednosti ovog instrumenta na svjetskom nivou.

Siniša Petrić, mladi guslar iz Berana, izrazio je zadovoljstvo što učestvuje na festivalu Istočnom Sarajevu, koji je, kako navodi, prilika za druženje svih ljubitelja ovog instrumenta.

- Nije mi bitno koje ću mjesto osvojiti, nego samo njegovanje tradicije ovog instrumenta i da se sačuva od zaborava. Ove strune su nas od davnina sačuvale i prenosile slavu srpskog roda do danas - rekao je Petrić, koji se publici predstavio pjesmom Vuka Karadžiđa „Oranje Marka Kraljevića“.

Petrić je, sa svojih 18 godina, već savezni šampion i dva puta republički prvak, te osvajač trećeg mjesta na seniorskom festivalu, a ljubav prema guslama prenio mu je otac.

Slika

Foto: katera.news

Ljubiša Ateljević, član guslarskog društva „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina, rekao je da za ovo guslarsko društvo nastupa oko dvadeset godina, te da su uspomene sa ovakvih takmičenja mnogo bitnije od samog rezultata.

- Ovakvi sabori su prilika da sretnem drugove koje nemam priliku da viđam svakodnevno - od Podgorice, Hercegovine, Banjaluke, čitave Srbije, tako da je to za mene jedan veličanstven skup koji ostavlja trajna sjećanja – rekao je on.

Ateljević je rekao da gusle zauzimaju važno mjesto u srpskoj tradiciji i kulturi, te da je važno tu tradiciju prenositi na mlađe generacije.

Boško Golijanin, član guslarskog društva „Gavrilo Princip“ iz Istočnog Starog Grada rekao je da su savezni festivali kruna svih guslarskih takmičenja, koja se održavaju na području srpskih zemalja.

- Prvo se održavaju republički festivali koji okupe takmičare iz Srpske, Srbije i Crne Gore, a deset najboljih sa tog festivala ostvaruju pravo da se takmiče na Saveznom festivalu, kao što je ovaj – rekao je Golijanin i dodao da on jubilarni, 40. put, učestvuje na ovom takmičenju.

On je dodao da je, iako se preselio u Zvornik, ostao vjeran guslarskom društvu „Gavrilo Princip“ za koje kaže da je osnovao 1985. godine i ostalo dosljedno njegovanju epske pjesme i srpske tradicije, te kulture.

Slika

Foto: katera.news

45. Savez guslara nastavlja se sutra, kada posjetioce od 19.00 časova, u SRC „Slavija“ očekuje finalno veče sa dvadeset najboljih guslara.

Domaćin festivala je Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva je, a generalni sponzori su opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 22.10.2022. 20:52
    Ne znam zašto administratori portala uopšte dopuštaju postavljanje ovakvih komentara (kao ovaj duhoviti u pokušaju sa imenom Hahahaha) koji imaju za cilj provokaciju i ništa više?
  • Generic placeholder image
    Hahahaha 16.10.2022. 08:30
    Srpskih zemalja? Hahaha. Nije bolest sve sto boli.
Povezane vijesti
U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen" U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
Predstavljena monografija o Milanu Gutoviću Predstavljena monografija o Milanu Gutoviću
U srijedu izložba "Bata u 90 slika" u Istočnom Novom Sarajevu U srijedu izložba "Bata u 90 slika" u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    7h 13m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    22h 43m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    22h 14m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    21h 57m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    9h 44m
    0