Premijer Srbije Ana Brnabić posjetila manastir Žitomislić

05.10.2021. 21:12
1
IZVOR: Katera

U okviru 102. tradicionalne manifestacije "Šantićeve večeri poezije", Ana Brnabić, premijerka Srbije,  posjetila je manastir i muzej manastira Žitomislić i tom prilikom pogledala stalnu postavku Muzeja odnosno artefakata od 14. do 19. vijeka, koji, kako je rekla, "svjedoče o kulturi i duhovnosti na ovom prostoru."

- Drago mi je što sam posjetila manastir i muzej manastira Žitomislić u kojem se nalaze vrijedni artefakti iz perioda od 14. do 19. vijeka, koji svjedoče o kulturi i duhovnosti na ovom prostoru. U Muzeju se nalaze djela različitih ikonopisaca i umjetnika koji svjedoče o međunarodnom iskustvu ove zajednice. Jako je važno što manastir Žitomislić i Fondacija Muzeja Žitomislić rade na međukulturnom i međureligijskom dijalogu - kazala je Brnabić.

Danilo Pavlović, iguman Manastira Žitomislić, kazao je da je posjeta premijerke Ane Brnabić veoma važna u smislu podrške Vlade Republike Srbije radu Manastira i Fondacije Muzej Žitomislić.

Slika

Foto: Muzej manastira Žitomislić

- Ono što je važno napomenuti da je dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić kontinuitet podrške Vlade Srbije manastiru i muzeju. Takođe, mislim da je već postalo prepoznatljivo da je manastir Žitomislić, manastir koji se bavi međureligijskom i međukulturnom saradnjom na svim nivoima i radujmo se susretu sa svakim čovjekom - rekao je iguman Pavlović.

Iguman Pavlović je dodao da je Mostar jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u BiH pa su tako i posjetioci Muzeja i manastira Žitomislić ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Dejan Dilberović, direktor Fondacije Muzej Žitomislić, naglasio je da je privilegija i čast da premijerka jedne regionalne sile dođe i posjeti ovaj Muzej i da značaj kulturi.

- Premijerka Ana Brnabić je tokom posjete pogledala postavku artefakata od 14. do 19. vijeka među kojima su najpoznatije žitomislićke dveri urađene u drvorezu i prekrivene zlatom, rukopisi, knjige, ikone, crkveni materijali, dijelovi službene odjeće iz tog perioda i sve ono što je monaška zajednica sakupljala tokom vjekova - naglasio je Dilberović.

Muzej Žitomislić osnovan je unutar kompleksa manastira 1858. godine izgradnjom novog konaka i osnivanjem škole. Uz muzeju su se nalazile biblioteka i galerija što svjedoči o njegovom kulturno-prosvjetnom djelovanju kroz vijekove.

Muzej su posjećivali turisti, ali i poznati putopisci zahvaljujući kojima danas postoje informacije o izgledu i sadržaju umjetnina i Muzeja iz tog perioda.

Muzej Žitomislić je obnovljen 2019. godine i osim stalne postavke artefakata od 14. do 19. vijeka u njemu se organizuju mnogi drugi kulturni događaji.

Komisija za nacionalne spomenike BiH proglasila je cijeli kompleks Manastira s Muzejom nacionalnim spomenikom, navodi se u saopštenju za medije.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 05.10.2021. 23:15
    Propao si Srpski narode kad ti sablazan lezbejstva kolo vodi
Povezane vijesti
Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici vrhunac pravnog nasilja Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici vrhunac pravnog nasilja
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 37m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    7h 35m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    16h 1m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    14h 16m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    15h 55m
    0