Премијер Србије Ана Брнабић посјетила манастир Житомислић

05.10.2021. 21:12
1
ИЗВОР: Катера

У оквиру 102. традиционалне манифестације "Шантићеве вечери поезије", Ана Брнабић, премијерка Србије,  посјетила је манастир и музеј манастира Житомислић и том приликом погледала сталну поставку Музеја односно артефаката од 14. до 19. вијека, који, како је рекла, "свједоче о култури и духовности на овом простору."

- Драго ми је што сам посјетила манастир и музеј манастира Житомислић у којем се налазе вриједни артефакти из периода од 14. до 19. вијека, који свједоче о култури и духовности на овом простору. У Музеју се налазе дјела различитих иконописаца и умјетника који свједоче о међународном искуству ове заједнице. Јако је важно што манастир Житомислић и Фондација Музеја Житомислић раде на међукултурном и међурелигијском дијалогу - казала је Брнабић.

Данило Павловић, игуман Манастира Житомислић, казао је да је посјета премијерке Ане Брнабић веома важна у смислу подршке Владе Републике Србије раду Манастира и Фондације Музеј Житомислић.

Слика

Фото: Музеј манастира Житомислић

- Оно што је важно напоменути да је долазак премијерке Србије Ане Брнабић континуитет подршке Владе Србије манастиру и музеју. Такође, мислим да је већ постало препознатљиво да је манастир Житомислић, манастир који се бави међурелигијском и међукултурном сарадњом на свим нивоима и радујмо се сусрету са сваким човјеком - рекао је игуман Павловић.

Игуман Павловић је додао да је Мостар једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у БиХ па су тако и посјетиоци Музеја и манастира Житомислић људи различитих националности и вјероисповијести.

Дејан Дилберовић, директор Фондације Музеј Житомислић, нагласио је да је привилегија и част да премијерка једне регионалне силе дође и посјети овај Музеј и да значај култури.

- Премијерка Ана Брнабић је током посјете погледала поставку артефаката од 14. до 19. вијека међу којима су најпознатије житомислићке двери урађене у дрворезу и прекривене златом, рукописи, књиге, иконе, црквени материјали, дијелови службене одјеће из тог периода и све оно што је монашка заједница сакупљала током вјекова - нагласио је Дилберовић.

Музеј Житомислић основан је унутар комплекса манастира 1858. године изградњом новог конака и оснивањем школе. Уз музеју су се налазиле библиотека и галерија што свједочи о његовом културно-просвјетном дјеловању кроз вијекове.

Музеј су посјећивали туристи, али и познати путописци захваљујући којима данас постоје информације о изгледу и садржају умјетнина и Музеја из тог периода.

Музеј Житомислић је обновљен 2019. године и осим сталне поставке артефаката од 14. до 19. вијека у њему се организују многи други културни догађаји.

Комисија за националне споменике БиХ прогласила је цијели комплекс Манастира с Музејом националним спомеником, наводи се у саопштењу за медије.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 05.10.2021. 23:15
    Пропао си Српски народе кад ти саблазан лезбејства коло води
Повезане вијести
Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 14m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 19m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 28m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 7m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 35m
    0