Prije 24 godine potpisan Kumanovski sporazum

09.06.2023. 10:23
0
IZVOR: SRNA

Na današnji dan prije 24 godine potpisan je Kumanovski sporazum, kojim je poslije 78 dana završeno NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Sporazum je, između ostalog, podrazumijevao povlačenje Vojske Jugoslavije i policije Srbije sa područja Kosova i Metohije, što je i urađeno u narednih 11 dana.

Definisana je kopnena i vazdušna zona bezbjednosti između Kosova i Metohije i centralne Srbije, kao i dolazak međunarodnih snaga Kfora.

Uz vojsku i policiju Kosovo i Metohiju je napustilo i srpsko i nealbansko stanivništvo koje je tada bilo izloženo pojačanim napadima Albanaca.

Dan poslije potpisivanja Kumanovskog sporzuma, Savet bezbjednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, kojom je odbreno uspostavljanje privreme misije UN /UNMIK/ na Kosovu i Metohiji.

Odluka o agresiji na SR Jugoslaviju donesena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu NATO-a, američkom generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

SR Jugoslavija je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

U NATO bombardovanju SR Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, poginulo je više od 2.000 ljudi, a skoro 5.000 je ranjeno. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska sprema prve tužbe protiv NATO-a Srpska sprema prve tužbe protiv NATO-a
Početak druge serije zločinačkog bombardovanja Republike Srpske Početak druge serije zločinačkog bombardovanja Republike Srpske
Aleksić: Da se jave građani Srpske koji imaju nalaze biopsije Aleksić: Da se jave građani Srpske koji imaju nalaze biopsije
Najčitanije
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  6h 29m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  12h 43m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  7h 59m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  10h 49m
  0
 • Program manifestacije „Zima u Istočnom Novom Sarajevu“
  5h 26m
  0