Прије 24 године потписан Кумановски споразум

09.06.2023. 10:23
0
ИЗВОР: СРНА

На данашњи дан прије 24 године потписан је Кумановски споразум, којим је послије 78 дана завршено НАТО бомбардовање СР Југославије.

Споразум је, између осталог, подразумијевао повлачење Војске Југославије и полиције Србије са подручја Косова и Метохије, што је и урађено у наредних 11 дана.

Дефинисана је копнена и ваздушна зона безбједности између Косова и Метохије и централне Србије, као и долазак међународних снага Кфора.

Уз војску и полицију Косово и Метохију је напустило и српско и неалбанско станивништво које је тада било изложено појачаним нападима Албанаца.

Дан послије потписивања Кумановског спорзума, Савет безбједности УН усвојио је Резолуцију 1244, којом је одбрено успостављање привреме мисије УН /УНМИК/ на Косову и Метохији.

Одлука о агресији на СР Југославију донесена је без одобрења Савјета безбједности УН, а наредбу је тадашњем команданту НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспјех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

У НАТО бомбардовању СР Југославије, које је почело 24. марта 1999. године, погинуло је више од 2.000 људи, а скоро 5.000 је рањено. 

Коментари 0
Повезане вијести
Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске
Алексић: Да се јаве грађани Српске који имају налазе биопсије Алексић: Да се јаве грађани Српске који имају налазе биопсије
У Москви округли сто поводом годишњице НАТО агресије на Српску У Москви округли сто поводом годишњице НАТО агресије на Српску
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  19h 26m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  21h 17m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  22h 49m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  14h 28m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  16h 9m
  4