Прије 24 године потписан Кумановски споразум

09.06.2023. 10:23
0
ИЗВОР: СРНА

На данашњи дан прије 24 године потписан је Кумановски споразум, којим је послије 78 дана завршено НАТО бомбардовање СР Југославије.

Споразум је, између осталог, подразумијевао повлачење Војске Југославије и полиције Србије са подручја Косова и Метохије, што је и урађено у наредних 11 дана.

Дефинисана је копнена и ваздушна зона безбједности између Косова и Метохије и централне Србије, као и долазак међународних снага Кфора.

Уз војску и полицију Косово и Метохију је напустило и српско и неалбанско станивништво које је тада било изложено појачаним нападима Албанаца.

Дан послије потписивања Кумановског спорзума, Савет безбједности УН усвојио је Резолуцију 1244, којом је одбрено успостављање привреме мисије УН /УНМИК/ на Косову и Метохији.

Одлука о агресији на СР Југославију донесена је без одобрења Савјета безбједности УН, а наредбу је тадашњем команданту НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспјех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

У НАТО бомбардовању СР Југославије, које је почело 24. марта 1999. године, погинуло је више од 2.000 људи, а скоро 5.000 је рањено. 

Коментари 0
Повезане вијести
На Балкану ниче највећа НАТО база у Европи На Балкану ниче највећа НАТО база у Европи
Злочин у Варварину Злочин у Варварину
Самопроглашено Косово постало придружени члан НАТО, једна чланица била против Самопроглашено Косово постало придружени члан НАТО, једна чланица била против
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  6h 50m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  19h 12m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  5h 22m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  20h 49m
  0
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  1h 19m
  0